RUŠI LI DOGOVOR TEHERANA I BRISELA DOLAR I AMERIKU?!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

16.05.2018

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija namerava da prilikom kupovine iranske nafte pređe sa dolara na evro. Ta vest je došla samo dva dana nakon što je obelodanjeno da Teheran planira da otvori posebnu banku za transakcije u evrima sa zemljama Evropske unije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ambasador Irana u Berlinu Ali Madžedi je potvrdio da su preliminarni koraci za sprovođenje te inicijative već učinjeni i da će sedište banke biti na teritoriji Nemačke.

Prema njegovim rečima, preko takve banke Evropljani će moći da nastave da trguju i sprovode finansijske transakcije sa Teheranom, a postojanje takve institucije će ojačati evropsku valutu.

Mogućnost saradnje

Ambasador je takođe skrenuo pažnju na spremnost Irana i evropskih zemalja da nastave ispunjavanje uslova iz nuklearnog sporazuma.

- Sada Iran, EU, Rusija i Kina prolaze važan test: oni mogu da pokažu celom svetu mogućnost saradnje - naglasio je iranski diplomata.

Ranije je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini saopštila da su se evropska "trojka" - Francuska, Nemačka i Velika Britanija - i Iran dogovorili da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma.

Pre svega, radi se o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, nastavku ugovora sa Iranom u sferi avijacionog, morskog i kopnenog saobraćaja i odobrenju izvoznih kredita.

Praktična rešenja će biti izrađena u narednim nedeljama. Za 19. i 20. maj je zakazana poseta Iranu evropskog komesara za energetiku i klimu Migela Ariasa Kanjeta.

Prema podacima Evropske komisije, cilj puta je "razgovor o saradnji Irana i EU u oblasti energetike" kao potvrda privrženosti EU poštovanju sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom.

Neće ići glatko

Ruski eksperti ocenjuju da zamena dolara za evro u transakcijama "neće ići glatko", a takođe ukazuju i na to da se evropske kompanije zbog toga mogu naći na udaru američkih sankcija.

- Po mom mišljenju, ovo je prilično očekivana odluka. Teheran je i pre nego što je Tramp najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma u principu razradio mogućnost vršenja transakcija u evrima. Ali, po mom mišljenju, prelazak na obračune u evrima i dalje ne uklanja rizike za evropske kupce jer sve kompanije koje imaju bilo kakvu imovinu u SAD mogu se naći na udaru sankcija pod optužbama za kršenje američkog zakonodavstva o Iranu. Drugim rečima, sve dok postoji mogućnost pregovaranja i sklapanja novog dogovora sa Iranom, SAD će verovatno na ovu shemu transakcija gledati kroz prste, ali potom određene kompanije mogu biti kažnjene pozamašnom sumom novca - kaže za Sputnjik ekonomista Valerij Vajsberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading