(FOTO, VIDEO) SVETSKO ČUDO: PUTIN OTVORIO KRIMSKI MOST

Autor:

Svet

15.05.2018

10:59 >> 12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je Orijaški most koji će Krim povezivati s Rusijom i smanjiti saobraćajnu izolovanost poluostrva nakon ruske aneksije 2014. On je čestitao radnicima na mostu na odličnom poslu, a onda je seo za volan kamiona i provozao se preko novog mosta.

RepublikaFoto: youtube.com/RT
Otvara se Krimski most

Krimski most, dug 19 kilometara, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluostrvo Kerč na Krimu sa Tamanskim poluostrvom na jugu Rusije.

Putin je pustio u saobraćaj drumski deo mosta sa četiri trake, uz koji će kasnije biti izgrađen i železnički deo sa dve pruge.

 

 

Predsednik Rusije održao je govor na otvaranju mosta i zahvalio svim radnicima koji su radili na njegovoj izgradnji. On je dodao kako je u izgradnji "učestvovala cela zemlja".

Izgradnju mosta, koja je počela u februaru 2016. godine, ruska država je poverila fabrici Strojgazmontaž, milijardera Arkadija Rotenberga, koji je Putinov partner u džudou.

 

Po uredbi objavljenoj na sajtu ruske Vlade, most je trebalo da bude završen do decembra 2018. godine, po ceni koja nije smela da premaši 2,9 milijardi evra po tadašnjem kursu.

Tokom posete u martu, nekoliko dana pre pobede na predsedničkim izborima, Putin je zatražio da most bude gotov već u maju, "kako bi ljudi mogli da ga koriste tokom leta".

Krim je popularna turistička destinacija među Rusima i turisti su jedan od glavnih izvora prihoda tog poluostrva poznatog po plažama i planinama iznad Crnog mora.

Visina mosta na glavnom luku je 35 metara, a najveća dopuštena brzina 120 kilometara na sat u povoljnim vremenskim uslovima, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Krimski most treba da smanji geografsku i privrednu izolovanost Krima koji je Rusija u martu 2014. godine pripojila svojoj teritoriji nakon intervencije ruskih specijalnih snaga i referenduma o aneksiji, koji su Kijev i Zapad ocenili "nezakonitim".

- Izgradnjom Krimskog mosta narušena je teritorijalna celina Ukrajine - ocenio je Sud pravde Evropske unije.

Tokom posete gradilištu u martu, Putin je istakao da su poslednji ruski car Nikolaj II i nacistički vođa Adolf Hitler takođe hteli da podignu most između Krima i Rusije, ali je prvog sprečio Prvi svetski rat, a drugog bombardovanje.

- A vi, vi ste uspeli. To je sjajno - rekao je tada radnicima.

Putin je istakao da "most nije jedini takav u našoj zemlji, nego i u svetu".

Pogledajte snimak dronom:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading