ONI su bili su deo TAJNOG EKSPERIMENTA CIA bez pristanka, SMUČIĆE VAM SE KADA VIDITE ŠTA SU IM RADILI!

Autor: Republika

Svet

03.05.2018

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 1950-im i 1960-im godinama bolnica u Montrealu podvrgavala je psihijatrijske pacijente elektrošokovima, lekovima za spavanje i velikim dozama LSD-a. Njihove porodice se i danas bore sa efektima tim metoda.

Foto: twitter.com/Tim Mcinerey
Teška psihička oštećenja

Velma Orlikov se 1956. godine prijavila na psihijatriju u Montrealu zbog depresije, gde je tri godine povremeno primana i otpuštana. Ali njeno stanje se samo pogoršavalo, a njena ličnost je pretrpela promene.

 

 

Prošlo je više od dve decenije pre nego što je njena porodica našla objašnjenje i bilo je čudnije nego što su mnogi očekivali, piše britanski "Gardijan". Kako je obelodanjeno 1977. godine, CIA je finansirala eksperimente ispiranja mozga na institutu u Montrealu, u sklopu projekta "MK Ultra" na teritoriji Severne Amerike.

U to vreme je američka obaveštajna služba užurbano radila na razumevanju ispiranja mozgova, nakon što je nekoliko Amerikanaca koji su zarobljeni tokom Korejskog rata, počeli javno da hvale komunizam i osuđuju SAD.

Taj interes doveo ih je 1957. godine do psihijatra poreklom iz Škotske Evena Kamerona, koji je pokušavao da otkrije da li doktori mogu da brišu pamćenje i uspostave nove obrasce ponašanja. Orlikova je bila jedna od nekoliko stotina pacijenata koji su nevoljno postali predmet eksperimenta u Montrealu.

- Gotovo je nemoguće poverovati. Neki od eksperimenata koje je sprovodio nad pacijentima su toliko užasni i neverovatni da zvuče kao predmet noćnih mora - rekla je njena unuka Sara Ani Džonson.

 

 

Pacijenti su podvrgavani visokonaponskim elektrošokovima nekoliko puta dnevno, uspavljivani lekovima ponekad i mesecima, i ubrizgavan im je LSD u velikim dozama. Nakon što bi ih sveo na nivo deteta, Kameron ih je bombardovao porukama i do 16 sati bez prekida.

- Nije mogao da ih natera da ga slušaju pa je ugradio zvučnike u šlem za fudbal i vezao im ga za glave. Ludeli su i udarali glavama o zid, pa ih je onda uvodio u komu lekovima i puštao snimljene poruke - priča Džonson.

Orlikov je umrla kada je Džonson imala 13 godina.

- Imala je okidače za ljutnju. Ako bi neko udario u nju, ili ako bi u restoranu neko nešto prosuo na nju, prosto bi eksplodirala. Ne bi nikoga povredila, ali bi vrištala satima - rekla je Džonson.

Slične scene odigrale su se širom Kanade kada su bivši pacijenti instituta pokušali da se vrate svojim životima, piše "Gardijan", a prenosi blic. Majka Alison Stil, koja je primljena na institut 1957. godine, dva puta je uspavana, jednom na 18 dana, a drugi put na 29.

 

 

- Kažu da je to bilo mučenje. Ono što su pokušali da urade je da izbrišu emocije. Da ih odvoje od duše - rekla je Stil.

Kanadska vlada je 1992. godine ponudila kompenzaciju od 100.000 kanadskih dolara za 77 bivših pacijenata instituta koji su bili svedeni na stanje deteta. Stotine drugih nije dobilo odštetu.

Alison Stil je 2015. godne pokrenula tužbu protiv vlade i prošle godine se nagodila za 100.000 kanadskih dolara, u zamenu za potpisivanje sporazuma o neobelodanjivanju. Nagodba je samo jedna od nekoliko koje su sklopljene poslednjih godina, rekao je advokat Alan Stein koji zastupa nekoliko porodica.

Orlikov i osam drugih pacijenata tužilo je 1980. godine CIA. Tražili su po milion dolara odštete, ali su nakon nagodbe 1988. godine dobili po oko 80.000 svaki.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading