JUNKER: Evropa neće prihvatiti pretnje u pregovorima sa SAD

Autor: Tanjug

Svet

02.05.2018

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je danas da Evropska unija neće prihvatiti pretnje u pregovorima sa SAD da bi obezbedila trajnu izuzeće od američkih uvoznih tarifa za čelik i aluminijum.

RepublikaFoto: Tanjug
Žan Klod Junker

- Želeo bih da ponovim poziv da to izuzeće bude bezuslovno i trajno. Smatramo da američke mere ne mogu da se opravdaju na osnovama nacionalne bezbednosti - rekao je Junker Evropskom parlamentu, preneo je Rojters.

Junker je dodao da će se nastaviti pregovori sa SAD, ali je istakao da EU "odbija da pregovara pod pretnjom".

Evropska unija je juče saopštila da je odluka američke administracije da za mesec dana odloži uvođenje tarifa na uvoz čelik i aluminijum iz Unije loša za biznis i da bi tom evropskom blok trebalo odobriti stalno izuzeće.

Odluka SAD "prolongira nesigurnost na tržištu, što već ima uticaja na poslovne odluke", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ova objava SAD samo za mesec dana odlaže potencijalni transatlantski trgovinski rat, pošto je EU ranije upozorila da će odgovoriti kontramerama ako administracija Donalda Trampa uvede tarife, konstatuje AP.

- Kao partner i prijatelj SAD, nećemo pregovarati pod pretnjom - ističe se u saopštenju Evropske komisije.

Američki predsednik Donald Tramp odložio je uvođenje tarifa na uzvoz čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Meksika do 1. juna i postigao je dogovor o stalnom izuzeću za Argentinu, Australiju i Brazil, saopštila je Bela kuća.

Odluka je doneta nekoliko sati pre isteka roka u kom je trebalo SAD da uvedu više carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope.

Bela kuća je saopštila da će detalji sporazuma sa Brazilom, Argentinom i Australijom biti uskoro do kraja razrađeni, ne navodeći uslove.

- Administracija takođe produžava pregovore sa Kanadom, Meksikom i EU za 30 dana - kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading