Vrhovni iranski ajatolah Ali Hamnei: SAD GURAJU SAUDIJSKU ARABIJU U RAT SA IRANOM

Autor: Tanjug

Svet

30.04.2018

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je da SAD guraju Saudijsku Arabiju u rat sa Iranom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Upozorio Vašington: Ali Hamnei

- Amerikanci pokušavaju da Saudijcima i nekim drugim zemljama u regionu (Bliskog istoka) daju veću važnost nego Iranu. Ako su mudri, SAD ne bi trebalo da ih prevare - naveo je Hamnej na svom sajtu.

On je rekao da SAD žele da prebace finansijski teret suprotstavljanja Iranu na pleća drugih bliskoistočnih zemalja i upozorio da će "biti poraženi ako se suprotstave Iranu". 

Hamnej je pozvao SAD da odu s Bliskog istoka i dodao da vojno prisustvo Vašingtona dovodi do nesigurnosti i sukoba. 

Komentare je dao usred posete regionu američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je izrazio podršku Izraelu i Saudijskoj Arabiji i ocenio da Iran "destabilizujuje čitav region". 

Saudijska Arabija i Iran su dugogodišnji regionalni rivali koji podržavaju suprotne strane u građanskim ratovima u Siriji i Jemenu. 

Iran je prethodnih godina proširio svoj uticaj u regionu, podržavajući vladu sirijskog predsednika Bašara Asada i niz oružanih grupa. I Izrael i Saudijska Arabija dugo apeluju na SAD da zauzmu agresivniji stav prema Iranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading