POMPEO STIGAO U RIJAD: Sledi turneja po Bliskom istoku

Autor: Tanjug

Svet

28.04.2018

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majkl Pompeo doputovao je danas u Saudijsku Arabiju, čime je započeo turneju po zemljama Bliskog istoka.

RepublikaFoto: youtube.com/Fox News
Majk Pompeo

Pompeo će u Rijadu razgovarati sa saudijskim kraljem, princom i ministrom spoljnih poslova.

AP navodi da će posle Rijada, Pompeo posetiti i Izrael i Jordan. 

Pompeo je prethodno, manje od 24 sata pošto je preuzeo dužnost, američkog državnog sekretara posetio sedište NATO u Briselu.

Tokom trodnevne turneje, Pompeo bi trebalo saveznice da obavesti o američkoj politici u vezi sa Iranom.

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku.

Na prvoj konferenciji za novinare, šef američke diplomatije Pompeo je rekao "bez suštinskih izmena, bez prevazilaženja nedostataka sporazuma, malo je verovatno da će on (predsednik Tramp) ostati u sporazumu posle maja".


Pompeo je naglasio da je o nuklearnom sporazumu razgovarao sa kolegama u NATO dodavši da će to biti jedno od najvažnijih tema razgovora tokom njegove posete Bliskom istoku.

Time što je krenuo na put samo nekoliko sati pošto je potvrđen na mesto državnog sekretara poslat je snažan signal američke podrške svojim NATO saveznicima, navodi Glas Amerike.

Za Pompea se smatra da će biti oštriji prema iranskoj vladi od njegovog prethodnika, Reksa Tilersona, koji je želeo da Amerika ostane u iranskom nuklearnom sporazumu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading