PATRIJARH KIRIL PRVI PUT POSETIO ALBANIJU

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

28.04.2018

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavar Albanske pravoslavne crkve, arhiepiskop Anastasij, rekao je patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu da je crkva u Albaniji u proteklih 25 godina uspela da se obnovi nakon potpunog uništavanja religije i da danas suštinski doprinosi preporodu i socijalnom razvoju te zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Kiril

Arhiepiskop Anastasij dočekao je patrijarha Kirila u Saboru Vaskrsenja Hristovog u Tirani. Prva u istoriji poseta ruskog patrijarha Albaniji trajaće do 30. aprila.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve će služiti liturgiju u Saboru Vaskrsenja Hristovog u Tirani, posetiće bogoslovsku akademiju i Manastir Svetog Vlaha u Draču, a sastaće se i s albanskim političkim rukovodstvom. 

Arhiepiskop Anastasij podsetio je patrijarha Kirila da je od 1968. godine situacija u Albaniji bila specifična kada je reč o religiji.

- Zemlja je zvanično, u Ustavu, proglašena apsolutno ateističkom državom, u kojoj je na najnasilniji i najsuroviji način religiozna vera bila sahranjena tokom 23 godine - rekao je albanski pravoslavni poglavar.

Sada se pravoslavlje, kao i druge religije u Albaniji, obnavlja.

- Albanska pravoslavna crkva je, pored čisto crkvene reorganizacije, razvila i napredne projekte u oblasti zdravlja, obrazovanja, kulture, ekologije - rekao je Anastasij. 

Pod okriljem crkve je šest manastira, bogoslovska akademija u Draču, Univerzitet "Logos" koji obrazuje ekonomiste i medicinske laborante, devet osnovnih škola, dečje prihvatilište, medicinski dijagnostički centar u Tirani, četiri poliklinike i druge ustanove.

Patrijarh Kiril je naveo da je Ruska pravoslavna crkva tokom 20. veka preživela slična iskušenja.

- Nadam se da će moja poseta otvoriti novu stranicu u odnosima naših bratskih pomesnih pravoslavnih crkava - rekao je ruski patrijarh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading