LAVROV: Rusija, Iran i Turska zajedno za bržu pomoć Siriji

Autor: Tanjug

Svet

28.04.2018

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija, Iran i Turska radiće sa Damaskom i sirijskom opozicijom na pružanju humanitarne pomoći Siriji", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle sastanka sa šefovima diplomatija Turske i Irana u Moskvi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Saglasni oko Sirije: Zarif, Lavrov i Čavušoglu

- Danas smo potvrdili potrebu za jačanjem napora u pružanju humanitarne pomoći. Obezbedićemo da ta pomoć bude pružena na najefikasniji način - izjavio je Lavrov, prenosi Tas.

Izbeći politizaciju

Prema njegovim rečima, Rusija, Turska i Iran će, pri tom, sarađivati sa sirijskom vladom i opozicijom, kao i sa kolegama u UN, Međunarodnim Crvenim krstom, sirijskim Crvenim polumesecom i drugim međunarodnim organizacijama.


Uz to, ruski ministar je istakao da bi Ujedinjene nacije trebalo da izbegavaju politizovanje pružanja humanitarne pomoći Siriji i da svetska organizacija nema prava da bude naklonjena zemljama koje tvrde da će ta pomoć biti isporučena samo sirijskim oblastima koje kontroliše opozicija.

Takođe, ukazao je da Ujedinjene nacije mogu da umnogome pospeše proces u Astani s ciljem iznalaženja rešenja za Siriju, istakavši da su fokusu tog procesa zone deeskalacije, humanitarna pomoć i politički dijalog.

Lavrov je naglasio da Rusija, Iran i Turska smatraju neprihvatljivim pokušaje podele Sirije po etničkim i verskim linijama.


Prema njegovim rečima, postoje pokušaji da se omete mirovni proces u Siriji, pre svega da se spreči uspostavljanje ustavnog odbora.

- Rrazvoj događaja u proteklim nedeljama pokazuje da ne žele svi da se u Siriju vrati mir. Svaki put kada se probudi nada, izvede se napad na tu zemlju - rekao je Lavrov.

Rat protiv terorista

On je upozorio da će rat protiv terorista koji, kako je naveo, pokušavaju da se sakriju u zonama deeskalacije u Siriji, biti beskompromisan.

- One grupe naoružane opozicije koje su patriotski orijentisane moraju se smesta odvojiti od terorista -zaključio je ruski diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading