ISIS SPREMA NAJVEĆI MIGRANTSKI TALAS KA EVROPI

Autor:

Svet

26.04.2018

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Komandanti ISIS-a napuštaju Siriju i u saradnji sa ekstremističkim grupama iz Afrike pokušavaju da podstaknu novi migrantski talas prema Evropi u koji bi se i sami infiltrirali", izjavio je čelnik UN-ovog Svetskog programa za hranu (WFP) Dejvid Bizli.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Bizli kaže da se ISIS-ovci koji su proterani iz Sirije povezuju u Africi sa lokalnim ekstremistima i da nedostatak hrane korist kao sredstvo za regrutovanje novih članova, ali i za migracije miliona Afrikanaca prema Evropi. Posebno ističe područje Sahela, granični pojas koji ide duž Sahare i sudanske savane, a u kom u dvanaest država živi 500 miliona ljudi.

 

 

- Međunarodna zajednica, posebno Evropa, naučila je lekciju iz rane faze sirijskog konflikta. Ako ne obezbedite snabdevanje hranom, suočićete se sa neželjenim posledicama. Razgovarao sam sa ženama, ne samo u Siriji, koje su mi govorile 'moj muž nije hteo da se priključi ISIS-u, ali nismo imali hrane, pa ni izbora'. To je njihova strategija - istakao je Bizli, a prenosi 100posto.hr.

Zbog toga Bizli predviđa da će da usledi novi talas migracije, s tim što će sada bizi puno veći.

- Ako su Evropljani mislili da su imali problem zbog zemlje od 20 miliona poput Sirije, čekajte da vidite šta će da se dogodi kad se dodatno destabilizuje širi region Sahela. Zbog toga evropska i međunarodna zajednica treba da se probudi - zaključio je Bizli.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading