NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Soroš hoće krv i u Jermeniji

Autor:

Svet

24.04.2018

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serž Sargsjan (63), dojučerašnji premijer, a prethodno i predsednik Jermenije u dva mandata, iznenada je podneo ostavku nakon serije protesta u glavnom gradu Jerevanu, a analitičari tvrde da i iza haosa u toj zemlji stoji sada već čuveni finansijer prevrata širom sveta američki magnat Džordž Soroš.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

Ruski analitičari koji veruju da je to bio direktan udarac na Rusiju s obzirom to da je Sargsjan čovek naklonjen Vladimiru Putinu ističu i kako se region Zakavkazja destabilizuje po istom scenariju kao u Ukrajini 2013.

- Sve takozvane obojene revolucije organizovale su američke strukture - smatra ruski analitičar Sergej Markov i naglašava da bi nakon Jermenije mete američkog paklenog plana mogli da budu Belorusija, Kazahstan, a zatim i sama Rusija.

Sergej Markov: Sve takozvane obojene revolucije organizovale su američke strukture

Demonstranti su na ulice Jerevana izašli pre 11 dana, kada je premijer Sargsjan želeo da politički sistem zemlje iz polupredsedničkog pretvori u parlamentarni. Opozicija je to predstavila kao njegovu želju da sebi obezbedi mogućnost da bude premijer još mnogo godina budući da više nije imao prava da se kandiduje za predsednika.

Situacija je kulminirala u ponedeljak, kada se on sastao sa opozicionim liderom Nikolom Pašinjanom, koji je neposredno pre toga pušten iz pritvora.

Iako detalji njihovog razgovora nisu obelodanjeni, spekuliše se da je Pašinjan na izvestan način izvršio pritisak na Sargsjana.

Uprkos smeni na čelu države, Sargsjanova partija i dalje je najmoćnija stranka u parlamentu.

Evo zašto je Jermenija važna
- zemlja sa tri miliona stanovnika smeštena je na raskrsnici puteva između Turske i Gruzije (istoka i zapada)
- jedna je od vodećih država Zakavkazja
- ima spornu teritoriju sa Azerbejdžanom u oblasti Nagorno-Karabaha
- tesno sarađuje sa Gruzijom, preko koje koristi luku u Crnom moru (mesto veoma interesantno Zapadu)
- sa Iranom ima prijateljske odnose jer koristi gasovod te zemlje (veze sa Iranom je povezuju i sa Rusijom)
- sa Turskom se spori u vezi sa genocidom koji su pretrpeli početkom 20. veka, kada su Turci ubili više od milion Jermena (Turci negiraju odgovornost)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading