(VIDEO) POJAVILI SE NOVI JEZIVI DETALJI o gradu duhova koji je zatrovan TOKSINIMA!

Autor: Republika

Svet

22.04.2018

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diznilend u Kaliforniji je u junu 1995. godine predstavio je novu zgradu u delu parka nazvanom Zemlja budućnosti. Kuća budućnosti, izgrađena od plastike, izgledala je prilično avangardno. Sponzorisao ju je Monsanto, tada jedna od najvećih hemijskih kompanija na svetu, a u sledećih deset godina privukla je više od 20 miliona posetilaca, piše Guardian. Međutim, kako naglašava Matju Aselin u svojoj knjizi 'Monsanto: Fotografsko istraživanje', potpuno drugačija vizija budućnosti otkrivena je u gradu Anistonu u Alabami.

RepublikaFoto: youtube.com/Alabama
Grad duhova

Tamo je od dvadesetih godina prošlog  veka Monsanto proizvodio PCB, hemikaliju koja se koristila za proizvodnju maziva, tinte, boja i električne opreme.

PCB je zabranjen u Americi 1979. godine zbog straha od njegove toksičnosti, ali šteta po grad Aniston već je bila učinjena. Između 1929. i 1971. u atmosferu je otpušteno nekih 27 tona PCB-a, u obližnji kanal izliveno je još 810 tona, a 32.000 tona deponovano je na otvorena odlagališta nedaleko centra grada, navodi se u izveštaju koji je 2005. objavila Agencija za zaštitu okoline.

- Počeo sam da radim na knjizi pre sedam godina i ostao sam šokiran onim što sam otkrio - kaže Aselin.PCB se u okolini zadržava jako dugo i detektovan je u vodi i vrlo daleko od mesta gde je ostavljen. Dugotrajna izloženost ovoj hemikaliji uzrokuje kožni osip kod ljudi i promene u krvi i urinu koje da označavaju oštećenje bubrega. Godine 2013. Agencija za istraživanje raka proglasila je PCB kancerogenim.

Koristeći sopstvene fotografije i one arhivske, zatim podatke sa suda i oglase samog Monsanta, ali i priče običnih građana, Aselin je napravio knjigu koja ozbiljno ugrožava Monsantovu reputaciju i praksu. Aselinov rad je nominiran za cenjenu nemačku nagradu za fotografiju, Borse. Pristup koji u knjizi koristi Aselin je pravi krstaški pohod, prenosi Jutarnji.hr.

- Igram se sa vatrom, siguran sam - kaže autor.

Aselinove fotografije krajolika pokazuju propadanje grada: prazne zgrade, napuštene proizvodne hale i trošne kuće obrasle travom. Njegove jednako melanholične slike lokalnog stanovništva uključuju i onu Davida Bakera (65) koji pognute glave stoji nad grobom svog brata.

Ispod slike piše: "Teri Baker je umro kad mu je bilo 16 godina od tumora na mozgu i raka pluća uzrokovanih PCB-om. Prosečni novo PCB-a u Anistonu je 27 puta veća od nacionalnog proseka".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading