PUTIN BI ZA 60 SATI UNIŠTIO NATO

Autor:

Svet

15.04.2018

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin sposoban je da sa svojom moćnom armijom razbije NATO u paramparčad za samo 60 sati, priznao je juče britanski list Dejli ekspres, i to samo nekoliko sati pre nego što je šef Kremlja lično zapretio Zapadu da će izazvati haos u međunarodnim odnosima ako samo još jednom napadnu Siriju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Te zastrašujuće reči i upozorenja usledila su nakon najdramatičnijeg vikenda u novijoj istoriji, koji je odnose na relaciji Vašington-Moskva doveo do tačke pucanja jer je američki lider Donald Tramp u noći između petka i subote u savezništvu s Britanijom i Francuskom izveo zločinački napad na sirijsku teritoriju. Iako nije bilo žrtava, već su samo tri osobe povređene u udarima čak 105 projektila, analitičari upozoravaju da se svet i dalje nalazi u ogromnoj opasnosti od izbijanja trećeg svetskog rata.

- Ako bi došlo do zastrašujućeg sukoba Amerike i Rusije, Moskva bi mogla da završi posao za oko 60 sati - naveo je Dejli ekspres pozivajući se na izjave vojnih stručnjaka koji tvrde da je NATO i dalje veoma slab na granicama Ruske Federacije, dok ta sila, s druge strane, poseduje čak sedam moćnih armija na tom prostoru.

RepublikaFoto: youtube.com/Portal Antena M

- Putin je trenutno u ozbiljnoj prednosti kada su u pitanju kratkotrajni sukobi, te ne treba uzimati zdravo za gotovo to što on nije naredio neposredan odgovor na akcije Amerike, Britanije i Francuske na teritoriji Sirije. U strateškom smislu postoji ozbiljna sumnja da je Rusija spremna da u veoma kratkom vremenskom periodu upadne u prestonice najvažnijih članica NATO na tlu Evrope i da ne bi bilo adekvatne odbrane - istakao je britanski dnevnik, što je Putin juče donekle potvrdio.

- Eventualni novi raketni udari na Siriju doveli bi do haosa u međunarodnim odnosima - bio je jasan Putin, koji je te reči uputio sa sastanka sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, na kom su se njih dvojica složili da je akcija zapadnjaka tokom vikenda izvedena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN protivna međunarodnom pravu i time teroristički akt protiv suverene države.

Asad: Sirijci se više ne plaše NATO jer je njihova oprema zastarela. Nama je ruski sistem protivvazdušne odbrane pomogao da oborimo 71 zapadnu raketu

Slične reči juče je uputio i sirijski predsednik Bašar el Asad, protiv kog su i bile uperene vojne akcije SAD, Britanije i Francuske, jer ga te zemlje bez dokaza optužuju da je 7. aprila upotrebio zabranjeno hemijsko oružje u gradu Duma, provincija Guta, i time ubio 40 pripadnika sopstvenog naroda.

- Sirijski narod se više ne plaši NATO posle nedavnog bombardovanja. To je zastareo sistem, a veliko hvala našem savezniku Rusiji jer nam je obezbedio protivvazdušnu odbranu kojom smo u subotu oko Damaska uništili 71 zapadnu raketu - poručio je ponosno Asad nakon što je njegov narod na ulicama slavio zbog toga.

S druge strane, Tramp je upozorio sirijski režim, ali i Rusku Federaciju, da će ponovo udariti na Asada ako se ponovi još jedan hemijski napad.

- Napadi na Siriju su bili tako savršeno izvedeni, sa takvom preciznošćnu, da jedino što su mediji koji šire lažne vesti mogli da nipodaštavaju jeste moja upotreba izraza "misija ispunjena". Ali to je tako savršen vojni izraz - poručio je on na Tviteru nakon što je napadan da njegova akcija tokom vikenda nije ispunila očekivanja i da je možda čak i bila paravan za njegove neobične odnose sa Rusijom.

Putin: Budete li nastavili akcije u Siriji, izazvaćete haos u međunarodnim odnosima

Naime, mnogi su postavili pitanje kako su Rusi pre napada na Siriju znali da će se to dogoditi, kao i kako su imali tačne mete na koje će zapadnjačka koalicija udariti.

- Reagovanja u svetu pokazuju da su vazdušni napadi SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju bili bombardovanje za domaću upotrebu i javnost - ocenio je predsednik organizacije Ist Vest bridž Jovan Kovačić, dok analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je udar na Siriju bio pokušaj SAD da povrate svoj uticaj na događanja u toj zemlji.

HRONOLOGIJA novog udara Zapada

Prvi napad izveden je na Barzah, naučni istraživački centar u Damasku 76 projektila ispaljeno je na taj centar
Meta drugog udara bilo je Šinšar skladište hemijskog oružja na oko 24 kilometra od Homsa Treći napad izveden je na skladište opreme i važnu komandu sirijske vojske
Foto: Tanjug/AP
Četiri RAF tornado GR4s britanske letelice krenule su iz baze na Kipru

HRONOLOGIJA najnovijeg udara zapadne koalicije

Prve detonacije u Damasku odjeknule su u 3.30 ujutru između petka i subote, nedugo nakon što se Tramp obratio naciji  U obraćanju je naveo da je odluku doneo jer je "životinja Asad" ubijao hemijskim oružjem sopstveni narod
Tri cilja su bila bombardovana, i to položaji za koje Zapad tvrdi da su mesta na kojima Asad proizvodi hemijsko oružje

105 raketa je ukupno ispaljeno na Siriju tomahavke je ispaljivao američki kruzer Monterej, kao i podmornice smeštene u Mediteranu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading