PANIKA ZBOG RATA? Nakon Ukrajine, EU otvorila pristupne pregovore sa još jednom zemljom

Autor:

Svet

25.06.2024

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Saveta EU saopšteno je da je Moldavija ''već blizak partner EU''

PANIKA ZBOG RATA? Nakon Ukrajine, EU otvorila pristupne pregovore sa još jednom zemljom

Foto: shutterstock

Evropska unija održala je danas prvu međuvladinu konferenciju ministarskom nivou za otvaranje pristupnih pregovora sa Moldavijom, saopšteno je danas iz Saveta EU.

Delegaciju EU predvodila je ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Adja Labib u pratnji komesara za susedstvo i proširenje EU Olivera Varheljija, dok je delegaciju Moldavije predvodio premijer te zemlje Dorin Rečen.

''Čestitam Moldaviji što je prešla ključnu prekretnicu na svom putu pristupanja EU. Otvaranje pristupnih pregovora samo dve godine nakon dobijanja statusa kandidata je svedočanstvo o odlučnosti Moldavije da ispuni reformsku agendu EU. Dok otvaramo ovo novo poglavlje u našim odnosima, važno je da nastavimo marljivo da nastavimo sa reformskim naporima. Budućnost Moldavije i njenih građana leži u Evropskoj uniji'', rekla je Labib.

EU je ponovila osudu rata u Ukrajini i izrazila spremnost da nastavi da pruža svu relevantnu podršku Moldaviji u suočavanju sa izazovima u vezi sa ratom, kao i da ojača otpornost, bezbednost i stabilnost zemlje u uslvoima, kako je saopšteno, hibridnih akcija Rusije.

Iz Saveta EU saopšteno je da je Moldavija ''već blizak partner EU'', i da sporazum o pridruživanju te zemlje bloku, potpisan 2016, uključena dalekosežna duboka i sveobuhvatna zona slobodne trgovine, kao i da predstavlja osnovu za ekstenzivnu saradnju između EU i Moldavije u širokom spektru oblasti.

''Kao buduća država članica, od Moldavije će se očekivati da nastavi da se pridržava vrednosti navedenih u članu 2. Ugovora o Evropskoj uniji, a to su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina'', saopšteno je iz Saveta EU.

Ranije danas, EU je održala i prvu međuvladinu konferenciju na ministarskom nivou za otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, a Labib je ocenila da je reč o ''istorijskom danu za Ukrajinu i EU''.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, EU je ponovila odlučnu osudu ruskog rata u Ukrajini i poručila da je spremna da nastavi da podržava Ukrajinu i njen narod u ratu "onoliko dugo koliko to traje i koliko god je potrebno".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading