AMERIČKI SUD ODRAO POZNATU KOMPANIJU! Krivi za prekid veza između građana i hitnih službi!

Autor:

Svet

25.06.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telefonski broj 911 služi za hitne slučajeve, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama za tu namenu ustanovljen 1968. godine.

AMERIČKI SUD ODRAO POZNATU KOMPANIJU! Krivi za prekid veza između građana i hitnih službi!

Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, Pixabay.com

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon platiće kaznu od 1,05 miliona dolara zato što nije isporučila pozive na broj za hitne slučajeve, tokom prekida telefonskih veza u decembru 2022. godine u šest američkih saveznih država.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) rešila je istragu tako što je procenila da je jedinica za bežične veze te kompanije prekršila pravila, preneo je Rojters. FCC je saopštio je da je prekid u radu u decembru 2022. godine trajao jedan sat i četrdeset četiri minuta, kada su stotine poziva na broj 911 preko mreže Verizon Vireless onemogućene.

Sličan slučaj ova kompanija imala je i u oktobru iste godine. Telefonski broj 911 služi za hitne slučajeve, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama za tu namenu ustanovljen 1968. godine.

Ovo su 22  broja hitnih službi u Americi koje svaki njihov građanin zna napamet

Kontakt telefon br. 1:  911

 Ovo je broj koji bi većina ljudi trebala znati napamet. Pozovite 911 ako vi ili neko u vašoj blizini nalazi u situaciji koja je opasna po život. Ako koristite severnoamerički telefon, ovaj broj će vas povezati sa pomoći koja vam je potrebna. Pozivanje broja 911 u ne rizičnoj situaciji je nezakonito.

Neke situacije kada želite da pozovete 911 uključuju:

Zločine u toku
Situacije opasne po život
Požari (čamac, kanjon, smeće, građevine)
Saobraćajne nesreće
Opasno izlivanje hemikalija
Alarmi detektora požara/dima ili ugljen-monoksida
Eksplozivne naprave
Zaglavljenje u liftovima
Dim u zgradi
Vanredne situacije na aerodromima i avionima
Spasavanja sa litica
Hitna pomoć na plaži ili u vodi

Kontakt telefon br.2:   112

Alternativa broju 911 je broj 112 i to je telefonski broj za hitne slučajeve, ali se prvenstveno koristi u Evropi. Ako se koristi u SAD-u, većina operatera će vas preusmeriti na 911.

 

Kontakt telefon br.3:  Broj vaše lokalne policijske stanice

Da li imate situaciju koja nije hitna a i dalje zahteva policijsku intervenciju? U ovom slučaju, želećete da imate na raspolaganju broj lokalne policijske uprave. Ovaj broj će kontaktirati policiju koji su na dužnosti u vašem području.

Kontakt telefon br.4: Bolnica

Pored navođenja broja i adrese vaše primarne bolnice, želećete da zabeležite i nekoliko drugih u tom području. Moglo bi biti korisno napomenuti njihovu udaljenost od kuće. Poznavanje svih ovih informacija vam može sačuvati vreme u slučaju da vam je neophodan odlazak u bolnicu.

Kontakt telefon br.5: Porodični lekar

Ne zahtevaju svi medicinski problemi pozivanje 911 ili posetu bolnici. U slučaju da su vam potrebne lične konsultacije, bilo bi korisno imati na raspolaganju kontakt informacije lekara primarne zdravstvene zaštite.

Kontakt telefon br.6: Centar za prevenciju otrova

Postoje različiti brojevi za kontrolu otrova u zavisnosti od vašeg regiona. Obavezno imajte na raspolaganju vaš lokalni broj za kontrolju orova u slučaju nužde. Da biste kontaktirali Američko udruženje centara za kontrolu trovanja, nazovite njihovu liniju za pomoć na broj 1-800-222-1222. Da biste dobili Centar za kontrolu otrova kao kontakt u vašem telefonu, pošaljite POISON na 7979797.

Kontakt telefon br.7: Kontrola za životnjske otrove

Kućni ljubimci su skloni jelu hrane ili predmeta koji nisu predviđeni za konzumiranje. Ako mislite da je vaš krzneni član porodice možda progutao potencijalno otrovnu supstancu, možete kontaktirati ASPCA centar za kontrolu trovanja životnja na (888)426-4435.

Kontakt telefon br.8: Veterinar

Dodajte svog redovnog veterinara na svoju listu brojeva telefona za hitne slučajeve kako biste ga imali u blizini. Vaša veterinarska ambulanta će vam dostaviti broj za hitne slučajeve ako je vaš ljubimac u nevolji nakon redovnog radnog vremena.

Kontakt telefon br.9: Lokalna vatrogasna stanica

Ako imate požar, nazovite 911 i oni će o tome obavestiti lokalnu vatrogasnu stanicu. Za opšte informacije o zaštiti od požara, kao što su uključenost u vaš lokalni CERT program ili rasporedi dana sagorevanja, može biti korisno da imate broj svoje vatrogasne službe.

Kontakt telefon br.10: Vodovodna kompanija

Kada vodovod ne radi pravilno ili je prirodna katastrofa ugrozila čistoću vaše vode, lokalno vodovodno preduzeće vam može pomoći.

Kontakt telefon br.11: Elektroprivreda

Ako ostanete u mraku, želećete da možete da kontaktirate elektroprivredu. Pored toga, važno je imati ovaj broj na raspolaganju za prijavljivanje svih srušenih dalekovoda na koje naiđete.

Kontakt telefon br.12: Kontrola životinja

Za sve hitne slučajeve povezane sa životinjama, želećete da imate lokalni broj Centra za kontrolu. Situacije mogu uključivati povređenu ili bolesnu životinju, okrutnost ili agresivnu životinju.

Kontakt telefon br.13: Broj telefona vaših prvih komšija

Poznavanje komšija vam može biti od pomoći u vanrednim situacijama. Upoznajte svoje komšije i razmenite brojeve kako biste ih mogli kontaktirati ako je potrebno. Dodajte brojeve u telefon ili ih možete zapisati u blizini fiksne linije.

Kontakt telefon br.14: šlep služba

Spremnost za bilo šta uključuje dostupnost šlep službe ili broja vaše lokalne prodavnice automobila. Ako imate pomoć na putu poput AAA, vredi zabeležiti i ovaj broj. Bez obzira da li se vaš automobil ujutru neće upaliti, ovi brojevi će biti od pomoći.

Kontakt telefon br.15: Agent osiguranja

Agent osiguranja se odnosi na bilo koju osobu sa kojom ćete možda morati stupiti u kontakt da biste podneli zahtev u slučaju nesreće. To može uključivati agente za osiguranje kuće, osiguranje radi izdavanja ili osiguranje automobila.

Kontakt telefon br.16: Šef

U slućaju nužde, možda nećete stići na posao. Ako je to slučaj, želećete da vaš šef zna okolnosti kako vaš posao ne bi bio ugrožen.

Kontakt telefon br.17: Saradnici

Slično vašem šefu, bilo bi korisno da imate broj saradnika. Ako imate hitan slučaj ili trebate uzeti dan bolovanja, možete ih obavestiti o svim preostalim radovima koje treba obaviti.

Kontakt telefon br.18: Škola ili vrtić

Još jedan važan kontakt broj koji treba imati na raspolaganju je škola ili dečiji vrtić. U vanrednoj situaciji nešto vas može sprečiti da ih pokupite na vreme. U ovom slučaju ćete želeti da pozovete i da im kažete da ćete zakasniti, ili će neko drugi doći po vas.

Kontakt telefon br.19: Bravar

Bez obzira da li ste zaključani iz kuće ili trebate promeniti brave nakon provale, ovaj vremenski osetljiv problem će svakako zahtevati bravara. Pronađite pouzdanog bravara u svom kraju i zapišite njegov broj, tako da kasnije ne morate užurbano tražiti.

Kontakt telefon br.20: Obalska straža

Ako ste na obali velikog jezera ili reke, može vam biti od pomoći ako imate ovaj broj telefona na raspolaganju.

Kontakt telefon br.21: Lokalna EMS

U nekim slučajevima su lokalne službe hitne medicinske pomoći (EMS) ili hitna pomoć odvojene od vatrogasne službe i policijske službe. Saznajte da li je to slučaj u vašem gradu i ako je tako, zabeležite broj gde ih možete dobiti.

Kontakt telefon br.22: Državna divizija za divlje životinje

Ako živite u ruralnom okruženju, bilo bi korisno znati vaš broj državne divizije divljih životinja. Ovo odeljenje vam može pomoći da prijavite bilo kakve predatore na vašem imanju, poput medveda ili kojota.

 

 

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading