OVA ZEMLJA U NAŠEM OKRUŽENJU UVODI ŠESTODNEVNU RADNU NEDELJU! Sve u rukama poslodavaca, radnike niko ništa ne pita!

Autor:

Svet

25.06.2024

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duže radno vreme može dovesti do povećanja nesreća na radu, što već sada vidimo u Grčkoj pod ovom vladom , upozorava Kazakos

OVA ZEMLJA U NAŠEM OKRUŽENJU UVODI ŠESTODNEVNU RADNU NEDELJU! Sve u rukama poslodavaca, radnike niko ništa ne pita!

Foto: Shutterstock

Grčka vlada, pod vođstvom Kirijakosa Micotakisa, uvodi šestodnevnu radnu sedmicu i to u vreme kad većina država razmišlja da je skrati.

Primena zakona, koji je trebalo da stupi na snagu 1. marta, odložena je zbog bojazni kako će to uticati na izbore za Evropski parlament, ali uskoro bi trebalo da počne da se primenjuje. 

Ovaj potez izazvao je žustre rasprave i zabrinutost među radnicima i stručnjacima, budući da se susreće s oštrim kritikama zbog mogućeg uticaja na radne uslove i bezbednost.

Prema novom zakonu, poslodavcima se daje sloboda da produže radno vreme radnika, kao odgovor na nedostatak radne snage na tržištu rada.

Profesor radnog prava u penziji, Aris Kazakos, ističe da će ovo značajno promeniti dosadašnju praksu petodnevne radne nedelje u Grčkoj.

- Duže radno vreme može dovesti do povećanja nesreća na radu, što već sada vidimo u Grčkoj pod ovom vladom - upozorava Kazakos.

Inače, prošle godine je zabeležen značajan porast smrtnih slučajeva na radnom mestu, što dodatno zabrinjava javnost i sindikate. Pre dve godine je u čitavoj zemlji bilo 104 smrtna slučaja na radnom mestu, a prošle godine je to naraslo na 179.

Osim toga, ekonomska neizvesnost i loši uslovi rada teraju mnoge Grke da potraže bolje mogućnosti u inostranstvu, posebno u sektoru turizma.

- Na ostrvima kao što su Mikonos i Santorini, radnici se suočavaju s prenatrpanim smeštajem i izazovnim uslovima rada - navodi se u izveštaju.

Na primer, na Mikonisu i Santoriniju je potpuno normalan svakodnevni rad za sezonce, a smešteni su i po desetoro u jednoj prostoriji piše Poslovni.

Da ipak nije sve tako crno govori i činjenica da je Vlada Grčke nedavno zabranila rad na otvorenom zbog visokih temperatura, ali je i najavila stroge kazne za one koji se ogluše o ovu meru. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading