"BRAĆA POKAZALA ZA ŠTA SU SPOSOBNI" Islamska država izdala saopštenje povodom napada u Rusiji (VIDEO)

Autor:

Svet

24.06.2024

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako primećuje američki Institut za proučavanje rata (ISV), saopštenje Islamske države ne ukazuje na umešanost ćelije u terorističke napade

"BRAĆA POKAZALA ZA ŠTA SU SPOSOBNI" Islamska država izdala saopštenje povodom napada u Rusiji (VIDEO)

Foto: X/gerry Karisson/Printscreen

Teroristička grupa Islamska država u Horasanu izdala je saopštenje u vezi sa terorističkim napadima u Dagestanu, 23. juna. Saopštenje se pojavilo se na nalozima "Al Azaim Medija Centra" u mesindžerima RocketChat i Telegram, povezanim sa ruskom ćelijom Islamske države. 

Islamska država je u saopštenju navela da su "braća sa Kavkaza dala do znanja da su i dalje jaka i da su pokazala za šta su sposobni".

Kako primećuje američki Institut za proučavanje rata (ISV), saopštenje Islamske države ne ukazuje na umešanost ćelije u terorističke napade, a pominjanje Kavkaza sugeriše da odgovornost za napad leži na Vilajatu Kavkaz, filijali Islamske države na Severnom Kavkazu.

Institut za proučavanje rata zaključuje da je Vilajat Kavkaz verovatno izveo složen i koordinisan napad na crkve, sinagoge i agencije za sprovođenje zakona u Republici Dagestan, 23. juna.

ISV je napomenuo da je regionalna antiteroristička struktura Šangajske organizacije za saradnju u aprilu upozorila da Islamska država, nakon terorističkog napada u "Krokus siti holu", pokušava da aktivira militante Vilajata Kavkaza.

Podsetimo, šef Dagestana, Sergej Melikov, rekao je da su tokom napada militanata, 23. juna, poginuli policajci i nekoliko civila, a šest napadača je ubijeno tokom protivterorističke operacije.

- Više od 15 policajaca postali su žrtve današnjeg terorističkog napada, braneći mir i tišinu Dagestana sa oružjem u ruci - naveo je čelnik R

Prema njegovim rečima, tokom sukoba je ubijeno nekoliko civila, ali nije precizirao koliko.

Sada situaciju u Republici, prema Melikovu, kontrolišu državni organi i agencije za sprovođenje zakona. Aktivna faza operativnih borbenih dejstava u Mahačkali i Derbentu je završena, rekao je šef regiona. Prema njegovim rečima, organi za sprovođenje zakona i istražne agencije će nastaviti da rade sve dok se ne identifikuju svi učesnici u napadu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading