STIGLO ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE! GDE ĆEMO NA MORE?! Stiže kraj našim letovanjima na Mediteranu?!

Autor:

Svet

23.06.2024

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremne vrućine i tropski talasi postaju sve učestaliji i intenzivniji

STIGLO ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE! GDE ĆEMO NA MORE?! Stiže kraj našim letovanjima na Mediteranu?!

Foto: Viktor Gladkov / imageBROKER / Profimedia

Ugledni britanski list The Telegraph upozorava kako se čini da će popularnost Mediterana kao omiljenog letnjeg odredišta biti ozbiljno ugrožena do kraja ovog veka.

Naime, ekstremne vrućine i tropski talasi postaju sve učestaliji i intenzivniji, što bi moglo dovesti do toga da klima postane neugodna za ugodan odmor.

Istorija sezonskih tropskih talasa

Iako su neki tvrdili da su ovakvi tropski talasi uvek postojali u Evropi, istina je da su postajali sve vreliji i češći u poslednjih nekoliko decenija.

Prema podacima Copernicus Climate Change Service, deset najtoplijih godina zabeleženo je od 2000. godine naovamo.

Posledice klimatskih promena

Klimatske promene su globalni problem koji je pogoršan preteranim zagađivanjem od industrijske revolucije.

Očekuje se da će se situacija dodatno pogoršati, pa se već sada primećuju ozbiljne posledice.

Na primer, stopa smrtnosti povezana s vrućinom u Evropi porasla je za 30% u periodu od 2003. do 2012. godine u poređenju s periodom od 2013. do 2022. godine, prema izveštaju Lanceta.

Budućnost mediteranskog turizma

S obzirom na sve ove faktore, postavlja se pitanje gde će ljudi letovati 2043. godine. Turizam je od velike ekonomske važnosti za mediteranske zemlje, pa se već sada razmišlja o tome kako će klimatske promene uticati na njihove ekonomije.

Takođe, odmarališta duž Alpa već su počela da se okreću modelu letnjeg turizma, nudeći više wellness opcija, turizma za posmatranje zvezda i festivala.

Promena sezona odmora

Očekuje se da će se sezona odmora produžiti, te da će uskršnji odmor, sredina maja i oktobar postati sve popularniji periodi za odmor.

Kompanije već prilagođavaju svoje kalendare i nude više putovanja van sezone, a turisti menjaju svoje navike prema vremenskim uslovima.

Na kraju, očekuje se da će severni regioni imati koristi od klimatskih promena, dok bi južni regioni mogli suočiti sa značajnim smanjenjem turističke potražnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading