PRIJATELJI SRBIJE POKRENULI ISTRAGU PROTIV RUSIJE ZBOG UMEŠANOSTI KREMLJA U PODSTICANJE SEPARATIZMA!

Autor:

Svet

23.06.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatraju da je Moskva pružila podršku separatistima

PRIJATELJI SRBIJE POKRENULI ISTRAGU PROTIV RUSIJE ZBOG UMEŠANOSTI KREMLJA U PODSTICANJE SEPARATIZMA!

Foto: Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Bivši katalonski zvaničnici i političari su pod istragom u slučaju vezanom za navodnu umešanost Moskve u pokušaj separatista da odvoje Kataloniju od Španije.

Šef istražnog suda broj 1 Barselone, Hoakin Agire, počeo je da istražuje slučaj vezan za navodno mešanje Rusije u pokušaj Katalonije da proglasi nezavisnost 2017. godine, prenosi Dojče vele.

Osnova za pokretanje slučaja bile su brojne činjenice koje su poslednjih godina prikupile španske obaveštajne službe.

Agire smatra da je Moskva pružila podršku separatistima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

Karles Pudždemon

Jedanaest katalonskih političara i zvaničnika osumnjičeno je za ovaj slučaj, uključujući bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i njegove najbliže saradnike.

U odluci na 56 stranica o početku istrage, u koju je Dojče vele imao uvid, navodi se da su pristalice katalonske nezavisnosti "očekivale pomoć od Rusije da sprovedu svoje planove".

Oni su osumnjičeni za veleizdaju i zloupotrebu regionalnog budžeta. Ruske akcije u Kataloniji, prema Hoakinu Agireu, objašnjavaju se njenom "željom da politički i ekonomski destabilizuje zemlje Evropske unije".

On podseća da je Moskva činila slične pokušaje u odnosu na druge države, posebno tokom izbora koji se u njima održavaju. Ali u Kataloniji, prema istražiteljima, namere Rusije predstavljaju posebnu opasnost jer ih podržava rukovodstvo tog regiona.

U dokumentu istražnog suda se navodi da su španske obaveštajne službe identifikovale niz kontakata između ruskih predstavnika i Katalonaca.

Foto: Tanjug/AP

Katalonija

Iz materijala pretresa i prisluškivanja telefonskih razgovora jasno se vidi da su emisari Moskve predložili u oktobru 2017. godine, na sastanku sa Puđdemonom u njegovoj rezidenciji u Barseloni da se pošalje vojna i finansijska pomoć za podršku nezavisnosti Katalonije.

Za ovu pomoć separatistima je ponuđeno da u Kataloniji stvore strukturu koja bi pomogla Rusiji da koristi kriptovalutu u međunarodnim transakcijama.

Agire naglašava da je probni transfer kriptovalute Kataloncima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvršio Rus, koji se u dokumentu pojavljuje kao Nikolaj Sadovnikov.

Foto: Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin

Predstavnici Rusije i katalonskih separatista sastajali su se i u Moskvi, pre i posle pokušaja seceseije 2017. godine, tvrdi Agire, navodeći kao primer da su se 2019. u ruskoj prestonici, Pudždemonovi poverljivi ljudi, Žozep Alej i Gonzalo Bojer, sastali sa ruskim obaveštajcima, visokim zvaničnicima i novinarima.

Među sagovornicima Katalonaca u Rusiji pominju se i neke zločinačke vođe, među kojima je Zahari Kalašov, koji je ranije služio zatvorsku kaznu u Španiji.

U Moskvi je jedno vreme radilo i predstavništvo Katalonije, za čije je održavanje iz katalonskog budžeta nezakonito potrošeno više od 2,5 miliona evra, preneo je Tanjug.

Podsetimo, Španija se oštro protivi separatizmu, pa je jedna od retkih zapadnih i NATO država koja nije priznala samoproklamovanu nezavisnost lažne države Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading