JOŠ JEDNA SKANDAL BOMBA CARIGRADSKOG PATRIJARHA: U Švajcarskoj potpisao podršku KIJEVU, TURCI poludeli od besa! "On nema takva ovlašćenja, tražimo objašnjenje"

Autor:

Svet

22.06.2024

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Vartolomej nastavlja da šokira čitav svet!

JOŠ JEDNA SKANDAL BOMBA CARIGRADSKOG PATRIJARHA: U Švajcarskoj potpisao podršku KIJEVU, TURCI poludeli od besa! "On nema takva ovlašćenja, tražimo objašnjenje"

Foto: Tanjug/AP

Turska je zatražila objašnjenje od domaćina u Bjurgenštoku, kao i od Švajcarske i Ukrajine, zbog poziva konstantinopoljskog patrijarha da potpiše deklaraciju podrške Kijevu. Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je patrijarhu zabranjeno da se bavi političkom delatnošću, te da je Lozanskim mirnim dogovorom od 1923. određeno da se patrijarh može baviti bogosluženjem za Grke koji žive u Turskoj. Međutim, patrijarhu koji stoluje u rejonu Fenera zabranjeno je da se bavi politikom.

Rimski papa je poslao svog predstavnika koji se angažovao u mirovnim predlozima između Kijeva i Moskve. Za razliku od carigradskog patrijarha, predstavnik Vatikana se pridružio odluci 15 zemalja koje nisu potpisale dokument, jer na konferenciju nije bila pozvana Rusija. Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa patrijarhom Vartolomejem, ignorišući ga i ne priznajući njegov autoritet.

Patrijarh Vartolomej, iako ima 84 godine, želi da bude "pravoslavni papa", što je nerealno jer se pravoslavlje razlikuje od katolika po tome što sve autokefalne crkve imaju svoje patrijarhe. Vartolomej je podržao raskolnike u Ukrajini, a američki političari su bili umešani u te političke igre, podržavajući pritisak na Moskvu i Rusku pravoslavnu crkvu. Odnosi sa Vašingtonom su posredovali američki arhiepiskop Elpidifor, koji se proslavio time što je prvi u istoriji pravoslavne crkve krstio decu koju su usvojili bogati američki homoseksualci.

Vartolomej je podržao raskolnike u Ukrajini, želeći da ostvari uticaj u toj zemlji, mada ga mnogi pravoslavni vernici u Ukrajini ne priznaju. I pored političkog pritiska iz Vašingtona, veći deo pravoslavnog sveta nije priznao raskolničku crkvu u Ukrajini, a odnosi između Vaseljenskog patrijarha i Ruske pravoslavne crkve ostaju napeti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading