PREDSEDNIK MUSLIMANSKE ZEMLJE UVEO ZABRANU: Ovakva odeća se od danas više neće nositi, slede i kazne!

Autor:

Svet

20.06.2024

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvedena je i zabrana pesama za decu na praznike

PREDSEDNIK MUSLIMANSKE ZEMLJE UVEO ZABRANU: Ovakva odeća se od danas više neće nositi, slede i kazne!

Foto: pixabay.com

Predsednik Tadžikistana, Emomali Rahmon, danas je potpisao novi zakon "O proslavama i ceremonijama" kojim se uvodi zabrana nošenja odeće koja je "strana" kulturi Tadžikistana.

Ova odluka izazvala je pažnju kako javnosti tako i stručnjaka, a saopštenje pres službe šefa države prenela je agencija RIA Novosti.

Zabrana nošenja "strane" odeće

Nakon što je Senat zemlje usvojio amandmane na pomenuti zakon, predsednik Rahmon ga je potpisao, čime je postao zvanična politika države.

Ova odluka izazvala je podeljene reakcije u društvu, a postavlja se pitanje koje vrste odeće se smatraju "stranima" nacionalnoj kulturi i šta će biti precizne posledice za nepoštovanje ovog zakona.

Zabrana pesama za decu na praznike

Pored zabrane nošenja "strane" odeće, novi zakon takođe predviđa zabranu "idgardaka", vrste pesama za decu na praznike Ramazana i Kurban bajrama.

Ovakav potez pokreće diskusiju o slobodi izražavanja i kulturnim tradicijama u Tadžikistanu.

Odobravanje zakona

Nacrt ovog kontroverznog zakona predsednik Tadžikistana podneo je parlamentu, a poslanici donjeg doma su ga usvojili, dok su senatori odobrili amandmane 19. juna.

Novčane kazne predviđene su za nepoštovanje zakona, ali detalji o tome koje tačno vrste odeće su zabranjene za prodaju i nošenje još uvek nisu precizirani.

Ova odluka podstakla je žustru debatu o slobodi izražavanja, kulturnoj raznolikosti i ulozi države u regulisanju oblačenja i pesama koje se pevaju tokom verskih praznika.

S obzirom na značaj ove teme, očekuje se da će javnost i stručnjaci pažljivo pratiti dalji razvoj situacije u Tadžikistanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading