"RUSIJA JE OTVORILA NOVI FRONT" Amerika dala ZELENO SVETLO Ukrajincima, ukidaju se ograničenja za UDARE na Rusiju!

Autor:

Svet

20.06.2024

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je pozvao da se Ukrajini dopusti veća fleksibilnost u napadima na Rusiju

"RUSIJA JE OTVORILA NOVI FRONT" Amerika dala ZELENO SVETLO Ukrajincima, ukidaju se ograničenja za UDARE na Rusiju!

Foto: X/Illia Ponomarenko/Printscreen

Čini se da su SAD proširile sporazum s Ukrajinom oko napada unutar ruske teritorije u situacijama kad ruske snage deluju na ukrajinske ciljeve duž cele granice, a ne samo u Harkovskoj oblasti, kako je ranije dogovoreno.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je za PBS News da se sporazum s Ukrajinom o borbenom delovanju na Rusiju proteže svuda gde ruske snage pokušavaju da izvrše invaziju, piše CNN.

"Odredba se proširuje"

- Odredba se proširuje na bilo koje mesto gde ruske snage dolaze preko granice na ukrajinsku stranu kako bi pokušale da zauzmu ukrajinsku teritoriju - rekao je Salivan, dodajući da se ne radi o geografiji nego o zdravom razumu.

Portparol Pentagona, general Čarli Diec rekao je da SAD dopuštaju Ukrajini da koristi američko oružje na svim mestima na koje ruske snage dolaze kako bi pokušale da zauzmu ukrajinsku teritoriju.

"Jedino to ima smisla"

- Ako Rusija napada ili se sprema da napadne Ukrajinu sa svoje teritorije, jedino ima smisla dopustiti Ukrajini da uzvrati udarac napadačima - rekao je Diec.

Promena označava značajan pomak u ograničenoj prirodi sporazuma između SAD i Ukrajine.

Predsednik Džo Bajden dao je Ukrajini u maju dopuštenje za izvođenje ograničenih napada unutar Rusije američkim oružjem, ali ga je ograničio prvenstveno na granicu u Harkovskoj oblasti nakon što su ruske snage tamo pokrenule ofanzivu.

Prošle sedmice je visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane ostavio otvorena vrata za promenu politike, rekavši novinarima u sedištu NATO-a u Briselu da postoji "niz područja" u kojima su SAD dale zeleno svetlo.

"Nikad ne reci nikad"

- Ako pogledate unatrag na tok sukoba, vidjećete brojna područja u kojima nismo bili voljni nešto da učinimo, a onda smo to ipak učinili - rekao je zvaničnik: "Dakle F-16, ATACMS, DPICMS... Postoji stalni razgovor i preispitivanje odgovora i mislim da je to zdravo. Zato nikad ne reci nikad."

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je pozvao da se Ukrajini dopusti veća fleksibilnost u napadima na Rusiju rekavši prošle sedmice da Ukrajina ima pravo na udare na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Stoltenberga su konkretno pitali o tome da Ukrajincima bude dopušteno da koriste F-16 za napade na rusku teritoriju ili vazdušni prostor kada jednom budu isporučeni.

"Rusija je otvorila novi front"

- Rusija je otvorila novi front na severu kod Harkova, gde napadaju direktno s ruske teritorije odmah preko granice. Granica i linija fronta manje-više su iste - rekao je Stoltenberg: "I naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije sigurne na ruskoj strani granice, Ukrajincima bi bilo veoma teško da se brane."

- Neću ulaziti u svaki operativni aspekt ovoga, ali ću samo reći da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji radi samoodbrane, a mi imamo pravo da je podržimo u toj samoodbrani - rekao je Stoltenberg.

SAD su objavile da Ukrajina može da upotrebi američke sisteme PVO za gađanje ruskih aviona van ruskog vazdušnog prostora ako se spremaju da napadnu ukrajinski vazdušni prostor.

- Nikada nije bilo ograničenja za Ukrajince u obaranju neprijateljskih aviona, čak i ako ti avioni nisu nužno u ukrajinskom vazdušnom prostoru - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Dakle, mogu oboriti ruske avione koji predstavljaju neposrednu pretnju. Imali su takvu mogućnost od početka rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading