RUSI PRIMENJUJU LUKAVU TAKTIKU NA RATIŠTU: Evo zašto prebaciju trupe iz Donjecka i napadaju u pravcu Harkova, Ukrajinci se dobro DRŽE

Autor:

Svet

20.06.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje dokazi o određenim uspešnim taktičkim kontranapadima u blizini mesta Hliboke i Vovčanska

RUSI PRIMENJUJU LUKAVU TAKTIKU NA RATIŠTU: Evo zašto prebaciju trupe iz Donjecka i napadaju u pravcu Harkova, Ukrajinci se dobro DRŽE

Foto: Liveuamap.com

Džordž Baros, analitičar Instituta za proučavanje rata (ISW), ističe da su uspešni ukrajinski kontranapadi u blizini Harkova i premeštanje ruskih trupa iz Donjecke oblasti pokazali da trupe pod komandom Kijeva dobijaju na zamahu.

On naglašava da je za ocenu da se situacija približava prekretnici neophodno uzeti u obzir celokupno ratište, uključujući jug i istok Ukrajine, kao i poznavati planove ukrajinske vojske.

Barosova analiza taktičkih napredovanja

Baros prati situaciju kao šef timova za Rusiju i geoprostorne obaveštajne poslove ISW i ističe da su ukrajinske snage ostvarile određena taktička napredovanja na pravcu Harkova.

Takođe, ističe da postoje dokazi o određenim uspešnim taktičkim kontranapadima u blizini mesta Hliboke i Vovčanska.

Neizvesna budućnost oslobađanja okupiranih delova Harkovske oblasti

Baros naglašava da još uvek nije jasno da li će ukrajinske snage značajno pojačati napore za oslobađanje okupiranih delova Harkovske oblasti.

On takođe ocenjuje da je ruska vojska pokrenula operaciju na području Harkova kako bi privukla ukrajinske snage tamo i stvorila sebi uslove za napredovanje u Donjeckoj oblasti.

- Ipak, još uvek nije jasno da li će ukrajinske snage značajno pojačati napore za oslobađanje okupiranih delova Harkovske oblasti - naveo je Baros.

Kako situacija na terenu bude evoluirala, analitičari poput Barosa će nastaviti pažljivo da prate svaki korak i taktički potez kako bi pružili relevantne analize i prognoze o razvoju događaja na frontu u Ukrajini.

On je ocenio da je ruska vojska pokrenula operaciju na području Harkova kako bi privukla ukrajinske snage tamo i stvorila sebi uslove za napredovanje u Donjeckoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading