NAJAVLJUJE POTEZ KOJIM ĆE RAZBESNETI UKRAJINU! Ovaj čovek bi mogao da "POČISTI" Makrona sa političke scene Francuske?!

Autor:

Svet

20.06.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postavio je jasne crvene linije preko kojih neće ići

NAJAVLJUJE POTEZ KOJIM ĆE RAZBESNETI UKRAJINU! Ovaj čovek bi mogao da "POČISTI" Makrona sa političke scene Francuske?!

Foto: Tanjug/AP

Lider krajnje desničarske francuske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Žordan Bardela izneo je danas ambiciozan uslov za preuzimanje položaja francuskog premijera.

Bardela tvrdi da će prihvatiti tu funkciju samo ako njegova partija osvoji apsolutnu većinu u parlamentu. Ova izjava jasno pokazuje odlučnost RN da preuzme ključnu ulogu u političkom životu Francuske.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Žordan Bardela

Ambicija za apsolutnom većinom

Bardela je naglasio da bi u slučaju da RN ne osvoji apsolutnu većinu, bio lišen slobode da doprinosi "svakodnevnom životu francuskih građana", ističući time značaj ostvarivanja apsolutne vlasti za sprovođenje političkih ciljeva.

Ova izjava reflektuje ambiciju RN da preuzme kontrolu nad političkim procesom u Francuskoj.

Rezultati ankete i predviđanja

Ankete sugerišu da je RN na putu da pobedi na prevremenim parlamentarnim izborima, koje je predsednik Francuske Emanuel Makron raspisao nakon ubedljive pobede ove evroskeptične, anti-imigracione stranke na izborima za Evropski parlament ranije ovog meseca.

Međutim, osvajanje apsolutne većine u francuskoj Nacionalnoj skupštini, koja ima 577 poslaničkih mesta, izgleda nedostižno u ovom trenutku.

Foto: Tanjug/AP

Žordan Bardela

Marin Le Pen podržava Bardelu

Ona je izjavila da bi Bardela, koji ima samo 28 godina, bio kandidat stranke za premijera francuske vlade u slučaju pobede RN na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kroz ove izjave lidera RN jasno se vidi ambicija ove stranke da preuzme ključnu ulogu u francuskoj politici, ali ostaje da se vidi da li će uspeti da ostvare svoje ciljeve na predstojećim izborima.

Makronova centristička stranka vodi manjinsku vladu otkad je osvojila većinu mesta, no pre dve godine izgubila je apsolutnu većinu.

No ovaj put moglo bi biti teže voditi manjinsku vladu, jer istraživanja javnog mišljenja smatraju da će parlament biti podeljen u tri grupe - krajnju desnicu, Makronovu centrističku grupu i levi savez.

Francuski ustav propisuje da predsednik imenuje premijera, ali ne kaže koje kriterijume pritom treba da koristi, a to znači da je pred Makronom niz opcija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Žordan Bardela

Ako Nacionalni savez pobedi na izborima bez apsolutne većine, ali ne bude želeo d vodi vladu, Makron bi mogao premijersko mesto da ponudi drugoj najvećoj stranci ili da pokuša da sastavi koaliciju mainstream stranaka.

Bez obzira na to kakav će biti konačan scenario, analitičari smatraju da postoji rizik od političke "paralize".

Po ustavu se novi parlamentarni izbori ne mogu održati još godinu dana, tako da ponavljanje izbora nije opcija.

"Neću slati francuske trupe u Ukrajinu"

Žordan Bardela rekao je kako će opskrbiti Ukrajinu municijom, ali neće slati francuske trupe u tu ratom razorenu zemlju niti slati projektile dugog dometa ako postane premijer.

- Za razliku od predsednika Makrona, ja se protivim slanju francuskih trupa i vojnika u Ukrajinu - izjavio je, dodajući kako čizme na zemlji označavaju "crvenu liniju" koju on ne misli da pređe.

Bardela je takođe isključio mogućnost slanja projektila dugog dometa koji bi mogli da pogode rusku teritoriju.

Iako je osudio "kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine" od strane Kremlja, kaže i kako želi "da izbegne bilo kakav rizik od eskalacije s Rusijom, jer je Rusija nuklearna sila, a on se zalaže za povratak mira i političke stabilnosti u regiju".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading