ZAHAROVA ZAPRETILA ZAPADU OŠTRIJE NO IKAD: "Na raspolaganju nam je širok arsenal protivmera!"

Autor:

Svet

19.06.2024

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je rakla, priroda tih postupaka uzvraćanja neće biti otkrivena javnosti

ZAHAROVA ZAPRETILA ZAPADU OŠTRIJE NO IKAD: "Na raspolaganju nam je širok arsenal protivmera!"

Foto: www.profimedia.rs

Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, iznela je upozorenje da Rusija poseduje "značajne količine" zapadne imovine na svojoj teritoriji koja bi mogla biti predmet uzvraćanja u svetlu zaplene prihoda od zamrznutih ruskih sredstava.

Ovo upozorenje dolazi nakon što su lideri zemalja članica grupe G7 pristali na iskorišćavanje kamata zamrznutih ruskih sredstava kako bi osigurali zajam od 50 milijardi dolara za Ukrajinu.

Rusija ističe da je ovakav postupak nezakonit i da će imati negativne posledice po globalni finansijski sistem.

Ruski arsenal uzvraćanja

Zaharova je istakla da Rusija poseduje značajne količine zapadnih sredstava i imovine pod ruskom jurisdikcijom, te da bi sve to moglo biti predmet ruskih politika uzvraćanja.

Ona je naglasila da je arsenal političkih i ekonomskih protivmera širok, ali da priroda tih postupaka uzvraćanja neće biti otkrivena javnosti.

Moguće ruske mere

Ekonomisti, advokati i stručnjaci navode da bi jedna od najverovatnijih ruskih mera mogla biti zaplena finansijskih sredstava stranih ulagača koja se trenutno drže u posebnim računima "tipa C", kojima je od početka rata blokiran pristup osim ako Moskva ne odluči drugačije.

Prema njihovim tvrdnjama, oko 260 milijardi ruske imovine, uključujući rezerve središnje banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini, dok se oko 190 milijardi čuva u Eurokliru, finansijskoj instituciji sa središtem u Briselu.

Reakcija Evropske unije

Zvaničnici Evropske unije su prošle nedelje izjavili da bi EU mogla da osigura oko polovinu od 50 milijardi dolara vrednog zajma za Ukrajinu.

Međutim, italijanska premijerka Đorđa Meloni, domaćin samita G7, kasnije je navela da će novac najverovatnije doći iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i eventualno Japana, dok članice Unije zasad neće biti jednako uključene.

Signali od članica G7

Zaharova je istakla da je Rusija dobila "direktne signale" od nekih članica grupe G7 da neće učestvovati u takvim postupcima, navodeći da razumeju da bi cena bila krajnje bolna. Ipak, nije imenovala zemlje niti pružila dalje pojedinosti kako bi poduprla tu tvrdnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading