KOME PUTIN I KIM DŽONG UN ŠALJU PORUKU I ŠTA SE KRIJE IZA SPORAZUMA DVE NUKLEARNE SILE?! Analitičar Zoran Milivojević za Republiku: Šalju se jasne poruke...

Autor:

Svet

19.06.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Severne Koreje Kim Džong Un potpisali su istorijski sporazum.

KOME PUTIN I KIM DŽONG UN ŠALJU PORUKU I ŠTA SE KRIJE IZA SPORAZUMA DVE NUKLEARNE SILE?! Analitičar Zoran Milivojević za Republiku: Šalju se jasne poruke...

Foto: youtube.com/B92 TV, Kristina Kormilitsyna (POOL)/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, shutterstock

Svet

Rusija i Severna Koreja potpisale su danas Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji podrazumeva pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja. 

Prema rečima Vladimira Putina, predsednika Rusije, ne isključuje se mogućnost ni 

vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom, čime se šalje jasna poruka.

-  I Rusija i Severna Koreja imaju nezavisnu spoljnu politiku i ne prihvataju jezik ucene i diktata - poručio je Putin u Pjongjangu.

Komentarišuću Sporazum koje su potpisale dve velike nuklerane sile, kao i poruke koje se ovim postupkom šalju svetu, politički analitičar Zoran Milivojević kaže da u ovom sporazumu nema ničeg čudnog.

Radi se o sporazumu dve susedne države, one su se obavezale na saradnju i strateško partnersvto, tako da sa te strane nema niša čudno. S druge strane, ovo je na neki način poruka Rusije, da se polako okreće ka zemljama koje su godinama bile u nekoj vrsti izolacije. Rekao bih i da je ovo važna poruka i važna vest za Savez koji je sa suprotne strane - smatra Milivojević. 

On dodaje da ovaj Sporazum može da bude određena poruka Kini, ali NATO.

- Kini ovo do kraja i ne odogovara, jer ona neki način pokušava da bude faktor koji će da balansira između Amerike i Rusije, dok s druge strane jača svoj odnos sa Južnom Korejom, čime jasno pokušava da zauzme centralnu ulogu na Pacifiku, te joj sa te strane ovo možda i ne ide u prilog, što naravno ne znači da ovo može negativno da utiče na odnose Kine i Rusije - smatra naš sagovovrnik i dodaje:

- Kada je reč o Evropi, ovo nema mnogo veze sa njom, ali može biti određen odgovor NATO i sekretaru Stoltenbergu, na izjave da imaju u planu da jačaju svoje snage i da ih šire ka Pacifiku. 

Podsetimo, ruski lider je već skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO, o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i tehnike za udare na rusku teritoriju.

- Ovo nije samo izjava, to se već dešava i sve je to grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza - naglasio je Putin.

Predsednik Severne Koreje, sa svoje strane, izjavio je da potpisani sporazum ima miroljubiv i odbrambeni karakter. 

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading