OTKRIVEN UZROK OPAKE BOLESTI KOJA HARA RUSIJOM: Uhapšeno devet osoba za puštanje opasnih proizvoda u promet

Autor:

Svet

19.06.2024

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz prometa je povučeno više od 172 tone opasnih proizvoda.

OTKRIVEN UZROK OPAKE BOLESTI KOJA HARA RUSIJOM: Uhapšeno devet osoba za puštanje opasnih proizvoda u promet

Foto: Shutterstock

Uzrok zaraze botulizmom u Moskvi, Moskovskoj oblasti, Nižegorodskoj oblasti i Tatarstanu bila je "lobio salata od pasulja u vakuum pakovanju", navodi se u saopštenju Rospotrebnadzora.

- Glavni proizvođači proizvoda su "Lokalna kuhinja" i "SAVON-K", koji proizvode poluproizvode za salate (vakumirani pasulj), a koji nisu dostavili obaveštenja o početku svoje delatnosti i omogućili su puštanje opasnih proizvoda u promet - saopštila je služba

Prema Rospotrebnadzoru, preduzeće koje je proizvodilo poluproizvod salate nalazi se u industrijskoj zoni, pored postojećih deponija, u nehigijenskim uslovima. Centralnog vodovoda nema, a uvozna voda koja se koristila za proizvodnju se skladištila na ulici.

Rospotrebnadzor je takođe izvestio da je proces pripreme pasulja organizovan uz kršenje svih zahteva i standarda. Konkretno, rok trajanja proizvoda u vakuum pakovanju je do dva meseca na temperaturama od +2 do +25 stepeni, što je na kraju dovelo do masovne akumulacije botulinum toksina u gotovom proizvodu.

BOTULIZAM

Botulizam je trovanje izazvano botulinskim toksinom, koji proizvodi botulinusov bacil, koji se razvija bez prisustva kiseonika u kobasicama, konzervama i suvomesnatim proizvodima. Bolest započinje slabošću, zamućenim vidom, osećajem umora i problemima u govoru. To može biti praćeno slabošću ruku, mišića grudnog koša i nogu. Takođe se mogu javiti povraćanje, oticanje stomaka i dijareja. Bolest obično ne utiče na svest niti izaziva groznicu.

Botulizam se može širiti na više načina. Spore bakterija koje ga uzrokuju česte su i u zemlji i u vodi. One proizvode botulinski toksin kada su izložene niskim nivoima kiseonika i na određenim temperaturama. Botulizam koji se prenosi hranom dešava se kada se jede hrana koja sadrži toksin. Botulizam dojenčadi se dešava kada se bakterija razvije u crevima i oslobodi toksin. To se obično javlja samo kod dece mlađe od šest meseci, pošto se zaštitni mehanizmi razvijaju nakon tog vremena. Botulizam rana se najčešće sreće među onima koji ubrizgavaju ulične droge. U ovoj situaciji, spore ulaze u ranu i u odsustvu kiseonika oslobađaju toksin. Botulizam se ne prenosi direktno između ljudi. Dijagnoza se potvrđuje pronalaskom toksina ili bakterija kod dotične osobe.

Rospotrebnadzor je takođe saopštio da je identifikovano svih devet privrednih subjekata koji su bili uključeni u proizvodnju i prodaju proizvoda. Njihov rad je obustavljen. Osim toga, iz prometa je povučeno više od 172 tone opasnih proizvoda.

U "Lokalnoj kuhinji" za RBK kažu da je dobavljač salate "SAVON-K". Napominju da proizvode proveravaju prema algoritmu zasnovanom na preporukama Rospotrebnadzora, a takođe povremeno sprovode laboratorijska ispitivanja proizvoda od dobavljača.

- Ovo su dodatne mere koje već duže vreme koristimo za poboljšanje kvaliteta proizvoda. Nažalost, pasulj iz "SAVON-K" nije uključen u slučajnu proveru, a dokumentacija i izgled proizvoda nisu izazvali sumnju. Inspekcijskim organima predali smo uzorke pasulja proizvođača "SAVON-K“ - rekli su iz "lokalne kuhinje".

Podsetimo, u bolnicama u Nižnjem Novgorodu ima 12 osoba sa znacima botulizma, od čega je devetoro u teškom stanju, saopšteno je za TASS iz regionalnog Ministarstva zdravlja. 

U Kazanju je registrovano šest slučajeva sumnje na botulizam nakon konzumiranja lobio salate proizvođača "Lokalne kuhinje".

Moskovske vlasti su 17. juna izvestile da je 121 osoba konsultovala lekare sa simptomima trovanja i sumnjom na botulizam. Od toga je 55 osoba u teškom stanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading