NEPRIJATELJ SRBA NA ČELU NATO! Mark Rute istrgovao podršku Mađarske za imenovanjem!

Autor:

Svet

18.06.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandskog premijera na čelu Alijanse žele da vide Džo Bajden i 31 od 32 članice Alijanse

NEPRIJATELJ SRBA NA ČELU NATO! Mark Rute istrgovao podršku Mađarske za imenovanjem!

Foto: x/printscreen

 

Mark Rute, premijer Holandije, zemlje koja je uvek nalazila neku manu Srbiji na putu u EU, na korak je da preuzme funkciju generalnog sekretara NATO od Jensa Stoltenberga. Za izbor je potrebna saglasnost svih 32 članice Alijanse, a Rute je savladao ključnu prepreku time što je odobrovoljio mađarskog premijera Viktora Orbana da ga podrži ili makar da se ne usprotivi njegovom postavljenju.

PALA BLOKADA

Kako se navodi, Rute je ponudio ono što Orban najviše želi, a to je da Mađarska bude isključena iz svih aktivnosti NATO usmerenih na podršku Ukrajini. Podsetimo, Orban je već dao zadatak svom timu da iznađu pravni okvir koji bi garantovao članstvo Mađarske u NATO, čak iako ta zemlja odbije da se priključi eventualnom ratu s Rusijom.

Imenovanje Rutea dosad je Orban blokirao, a njih dvojica su se nekoliko puta sukobili. Sad su se sastali posle večere čelnika EU u Briselu. Izvori nekoliko evropskih medija navode da je Rute obećao da će Mađarska za vreme njegovog mandata imati pravo da ne učestvuje u bilo kakvom vidu podrške Kijevu.

Popustila i Slovačka u zamenu za PVO sistem

I Slovačka je podržala kandidaturu Marka Rutea za generalnog sekretara NATO, izjavio je predsednik Peter Pelegrini.

- Želeli smo kandidata iz centralne ili istočne Evrope, ali ćemo podržati Rutea - rekao je Pelegrini.

Slovačka se graniči s Ukrajinom, a Pelegrini je naglasio potrebu da sledeći šef NATO pomogne u rešavanju zaštite slovačkog vazdušnog prostora, pošto je ova zemlja predala Kijevu sve svoje avione i PVO sisteme.

- Tražićemo od NATO da negde pronađe neki sistem PVO koji bi nas štitio dok ne nabavimo svoj - rekao je Pelegrini.

Fajnenšel tajms navodi da je Rute izbegao da se izvini Orbanu, kog je ranije kritikovao zbog njegovih stavova o homoseksualnosti i reformi mađarskog pravosuđa. Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prošle sedmice najavio je mogućnost da se Mađarskoj dopusti da se izoluje od ukrajinske krize.

- Mislim da je to dobro rešenje, koje će nam omogućiti da podržimo Ukrajinu bez opasnosti od mađarskog veta - rekao je tad Stoltenberg.

Jens Stoltenberg sad preti i Kini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prvo je zapretio da će staviti na borbeno dežurstvo sve nuklearne bojeve glave zbog opasnosti iz Rusije, a sad je poručio da i Kina treba da snosi posledice zbog podrške Moskvi.

- Peking pokušava da sedi na dve stolice tako što podržava rusku ratnu mašinu i istovremeno održava odnose s evropskim saveznicima. To neće funkcionisati na duge staze - rekao je Stoltenberg.

OSTALI JOŠ SAMO RUMUNI

Rute će se u julu povući s mesta premijera Holandije, a posle dogovora s Orbanom, 31 od 32 zemlje članice NATO podržavaju njegov izbor za generalnog sekretara. Uz njega su najznačajnije zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Nemačke i SAD, čiji predsednik Džo Bajden ne krije da bi voleo da vidi Rutea na mestu šefa Alijanse. Tako je Ruteu ostalo još samo da dobije podršku Rumunije, čiji je predsednik Klaus Johanis rekao u martu da će se kandidovati za mesto generalnog sekretara NATO.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading