KOLAC U SRCE PETRODOLARA! Nema više beskrajnog zaduživanja i štampanja para!

Autor:

Svet

17.06.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijci raskinuli sporazum po kom nisu smeli da trguju naftom u drugim valutama

KOLAC U SRCE PETRODOLARA! Nema više beskrajnog zaduživanja i štampanja para!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Saudijska Arabija odbila je da obnovi sporazum s Amerikom iz juna 1974, kojim se tad obavezala da će trgovati naftom isključivo u dolarima. Ovo je dosad najteži udarac finansijskom sistemu SAD, koji je zasnovan na mogućnosti beskonačnog zaduživanja i štampanja dolara, pri čemu svet upija ogromne količine novca i veći deo američke inflacije.

FAKTOR KINA

Američki predsednik Ričard Nikson ukinuo je 1974. zlatnu podlogu dolara, pre koje su se po Bretonvudskom sporazumu ravnale sve svetske valute (35 dolara za uncu). Time je SAD dobio mogućnost da se zadužuje, a za podlogu koja bi održavala njegovu vrednost izabrana je trgovina naftom. Sporazum je obavezao Saudijce da prodaju naftu isključivo za dolare, čime su dobili moćnog saveznika i pravo da kupuju njegovo oružje, a SAD garantovane količine sirovina po dobroj ceni. Osim toga, svaka zemlja je morala da ima dolare ako je htela da kupi naftu.

Šeik Salman jedva preživeo atentat

Početkom maja pukla je vest da je na saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana pokušan atentat, što neki analitičari sad povezuju s izlaskom iz sporazuma sa SAD o petrodolaru.

Prestolonaslednik nije bio povređen, ali je u eksploziji bilo mnogo žrtava među njegovom gardom. Atentator je priveden, ali od tada nije saopšteno ništa o njegovoj sudbini, ni to da li je odao naredbodavce.

Sad toga više nema i teško će se ponoviti situacija iz vremena pandemije kad je Bela kuća izmirivala obaveze tako što je naštampano 8.000 milijardi dolara. Ministar finansija Saudijske Arabije Mohamed el Džadan upozorio je prošle godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da sporazum ne može da opstane jer SAD ima kolosalan spoljni dug i dvostruki deficit.

- Osim budžetskog deficita, oni mnogo više uvoze nego što izvoze, a to obara vrednost dolara na dugi rok - objasnio je El Džadan.

Osim toga, saudijski prestolonaslednik i premijer, Mohamed bin Salman, svestan je da njegova zemlja odavno nije slabi regionalni igrač, već da ima odlučujući glas u OPEK.

Takođe, Saudijcima se zaista nisu dopali "militarizacija dolara", odnosno upotreba američke valute u svojstvu sredstva obračuna s drugim zemljama putem sankcija. To se samo pojačalo kad su sankcije uvedene Rusiji, sve značajnijem partneru Saudijske Arabije. Pritom, Rusija je saveznik Kine, gde Saudijci izvoze najviše nafte.

NAPLATA U JUANIMA

Zato je "Saudi Aramko", najveća saudijska naftna kompanija, još pre isteka sporazuma pristala da joj Peking plaća juanima. Slično su postupile i Rusija i Iran, pa prošle godine 20 odsto svetske nafte nije kupljeno za dolare. Ekonomisti naglašavaju da će sad petrodolarski sistem sve brže da se urušava.

Katastrofa za Vašington

Javni dug 34.830 milijardi
Trgovinski deficit 895 milijardi*
Budžetski deficit 1.750 milijardi*
* Na godišnjem nivou

MAJK MARAHEJ: SLEDE INFLACIJA I SKOK KAMATA

Majk Maharej, s američke valutne berze, kaže da će tiha smrt petrodolara značiti velike probleme za Belu kuću.

- Ovo ubrzava globalnu dedolarizaciju, što je katastrofa za američku ekonomiju i njena finansijska tržišta, posebno na obveznice. Dolar je već na klimavim nogama. Mnoge zemlje traže načine da svedu na najmanju meru zavisnost od dolara zbog američke politike sankcija. A ako drugim nacijama više dolari nisu potrebni za trgovinu, potražnja za američkom valutom značajno će pasti. Odjednom će se stvoriti previše dolara na tržištu, što će dovesti do sve brže devalvacije, a kamate će skočiti. To je neodrživa situacija za vladu koja servisira više od 34.830 milijardi dolara duga. Uzmite u obzir da vlada SAD troši više novca na plaćanje rata i kamata nego na vojsku ili zdravstvo - kaže Marahej.

Može i plaćanje u bitkoinima

Razmatra se i mogućnost plaćanja u digitalnim valutama - kao što je bitkoin. Saudijska Arabija nedavno je najavila i učešće u projektu "mBridge", koji ima za cilj da olakša prekogranična plaćanja i devizne transakcije bez dolara. Naime, Saudijska Arabija je već jednom nogom u BRIKS, gde je pozvana prošle godine, a ove će se i zvanično učlaniti na samitu u ruskom Kazanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading