GROBAR BELGIJE DOLAZI NA VLAST - SEPARATISTA DOBIO MANDAT PREMIJERA! Pobednik izbora zakleo se da će rasturiti državu!

Autor:

Svet

14.06.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bart de Vever pravi konfederaciju kao poslednju etapu pred konačan razlaz

GROBAR BELGIJE DOLAZI NA VLAST - SEPARATISTA DOBIO MANDAT PREMIJERA! Pobednik izbora zakleo se da će rasturiti državu!

Foto: tanjug ap, profimedia

Belgijanci se boje da će ih već u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028. predstavljati dve reprezentacije: Valonije i Flandrije. Kralj Filip od Belgije dao je mandat za sastav vlade separatisti Bartu de Veveru, čiji je plan da otcepi Flandriju.

MOŽE I BEZ VLADE

Belgija je podeljena na Valoniju, u kojoj se govori francuski, i Flandriju, gde preovlađuje holandski jezik. Brisel je treća oblast u kojoj je dominantan francuski, ali je grad opkoljen teritorijom Flandrije. Zemlja se umalo nije raspala 2011, ali je tad posle 500 dana pregovora postignut krhak kompromis koji je produžio život Belgiji. Tad su Valonci hteli da se otcepe, a sad je na korak do vlasti zagovornik nezavisnosti Flandrije.

Tokom prošle krize, država je bila bez vlade, ali Belgijanci to nisu ni osetili pošto su pokrajine već imale velike nadležnosti koje su posle dogovora dodatno uvećane. Sad De Vever zagovara konfederaciju, a svi su svesni da je to samo etapa do njegovog konačnog cilja, nezavisnosti Flandrije.

Bart de Vever je na čelu stranke N-VA, koja traži nezavisnu Flandriju već u prvom članu svog statuta. Na nacionalnim i regionalnim izborima u nedelju ova stranka je dobila najviše glasova i kralj nije imao kud, pa je De Veveru poverio mandat za sastav vlade. Do izborne pobede De Vever je došao tako što se založio za veće nadležnosti Flandrije i konzervativni program fiskalne discipline i zakona i reda.

- Konfederalizam bi omogućio Flandriji, ali i Valoniji da preuzmu mnoga ovlašćenja savezne vlade, kojoj bi ostala nadležnost samo u spoljnim poslovima i odbrani - objasnio je De Vever, a posle izbora ocenio da je Flandrija izabrala da bude još više suverena.

OPOZICIJA JOŠ GORA

U Valoniji, gde se govori francuski, reformisti su pobedili socijaliste prvi put posle tri decenije. To je za De Vevera dobra vest jer 2019. sa socijalistima nije uspeo da se dogovori o formiranju savezne vlade. Tako će De Vever i reformista Žorž-Luj Buše da vode glavnu reč i da u vladu pozovu i dve demohrišćanske partije iz obe pokrajine.

Centralno mesto u pregovorima biće prenos nadležnosti sa savezne vlade na oblasne.
Međutim, De Veveru će iz opozicije duvati za vrat suparnička stranka Interes Flandrije, koja je vodila kampanju pod parolom "Belgija mora potpuno da se raspadne". Tako De Veveru preostaje samo da sve ostavi u ubeđenju da je konfederalizacija poslednja etapa pred potpuni raspad Belgije.

Prvi cilj zbacivanje kralja Filipa

Glavna prepreka za ostvarivanje nezavisnosti De Veverova stranke NV-A jesu kralj Filip od Belgije i institucija monarhije, pa je cilj njihovo rušenje. Ova partija smatra da posle uvođenja republike neće biti prepreka za raspad zemlje. Monarhija je dovoljno nepopularna da se to postigne, za šta je zaslužan Filipov otac Albert Drugi, koji je 2009, usred svetske ekonomske krize, objavio da je završeno s državom blagostanja, pri čemu je sam imao apanažu od oko 150 miliona evra da bi mogao da održava dvorce i drugu imovinu.

Vozio u Valoniju pun kombi lažnog novca

De Ver ima dugu istoriju demonizovanja frankofonske Valonije i njenih političara, kojima se podsmevao zbog visokog deficita budžeta i ekonomske produktivnosti manje nego u Flandriji. Čak je u okviru jedne kampanje vozio u Valoniju kombi pun lažnog novca da bi pokazao koliko se protivi prebacivanju ogromnih suma iz budžeta Flandrije na pokrajinski račun komšija.

Bitka u Briselu i za sudbinu EU

U Briselu se vodi politička borba na život i smrt i na nivou EU. Politiko piše da je predsednik Evropskog saveta (ES) Šarl Mišel smislio novi plan kako da ukloni ljutu protivnicu Ursulu fon der Lajen, predsednicu Evropske komisije (EK).

- Mišel je čelnicima EU izneo ideju da grčki premijer Kirijakos Micotakis preuzme funkciju Ursule fon der Lajen i tako je spreči da dobije drugi mandat - izjavila su za Politiko čak petorica diplomata i funkcionera EU, naravno, uz uslov da ostanu anonimni.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading