U GRČKOJ KRITIČNA SITUACIJA, ISTOK ZEMLJE NA UDARU! Izdato HITNO upozorenje u 10 oblasti, OVDE se očekuje NAJGORE! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

13.06.2024

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve službe su u pripravnosti, podignute su mere zaštite, proglašene preventivne mere i upućeni apeli građanima

U GRČKOJ KRITIČNA SITUACIJA, ISTOK ZEMLJE NA UDARU! Izdato HITNO upozorenje u 10 oblasti, OVDE se očekuje NAJGORE! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Generalni sekretarijat Civilne zaštite Grčke izdao je upozorenje za veoma visok rizik od požara - kategorija 4 rizika - za sutra u 10 regiona zemlje, prema Mapi predviđanja požarnog rizika Ministarstva za klimatske krize i civilnu zaštitu.

Prema najnovijem Biltenu o vanrednim vremenskim prilikama (EDEK) Nacionalne meteorološke službe (EMS), očekuje se da će najviše temperature biti zabeležene u istočnoj Grčkoj, posebno u područjima koja nisu pod uticajem morskog povetarca.

Ovo će rezultirati povećanim rizikom od šumskih požara, a posebno su ugrožene oblasti poput Tesalije, Centralne Grčke, Atike, Peloponeza i Krita.

 

Povećana pripravnost i mere zaštite od požara

Generalni sekretarijat civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu obavestio je nadležne državne agencije, regione i opštine o povećanom riziku od požara.

U skladu sa tim, planirane su patrole iz vazduha i na terenu, a osoblje Vatrogasne službe je u delimičnoj pripravnosti radi efikasnog reagovanja na potencijalne požare.

 

Preventivne mere i apeli građanima

U cilju sprečavanja izbijanja požara, sprovode se preventivne mere poput zabrane saobraćaja vozila i zadržavanja vozila izletnika u nacionalnim šumama.

Takođe, građanima se preporučuje oprez i izbegavanje aktivnosti koje mogu izazvati požar, uz napomenu da je paljenje njiva u sezoni zaštite od požara strogo zabranjeno.

Uputstva za zaštitu od visokih temperatura

Pored rizika od požara, visoke temperature mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni izazov, posebno za ugrožene grupe stanovništva.

Građanima se savetuje da ostanu na hladnim mestima, izbegavaju sunčanje i konzumiraju dovoljno tečnosti.

Posebna pažnja se preporučuje bebama, maloj deci, starijim osobama i osobama sa hroničnim bolestima.

 

Pojačana pripravnost civilne zaštite

Generalni sekretarijat Civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu obavestio je nadležne vladine agencije, regione i opštine o potrebi pojačane pripravnosti civilne zaštite radi suočavanja sa efektima visokih temperatura i intenzivnih vremenskih pojava.

U skladu sa navedenim informacijama, građani se pozivaju na oprez i pridržavanje preporučenih mera kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti uzrokovanih vanrednim vremenskim prilikama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading