SVE SU IZMISLILI: Veliki preokret u istrazi o tragediji podmornice Titan (VIDEO)

Autor:

Svet

12.06.2024

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostaci podmornice izneti su na površinu 28. juna 2023.

SVE SU IZMISLILI: Veliki preokret u istrazi o tragediji podmornice Titan (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Podmornica Titan, prozvođača OceanGate, prošle godine krenula je sa petočlanom posadom u ekspediciju, sa namerom da dođe do dalekih olupina potonulog broda Titanik, koje se nalaze na dnu Atlanskog okena.

Međutim, posle samo dva dana, Titan je nestao, odnosno, kontrolni centar, Polarni princ, je izgubio kontakt sa članovima posade, a ubrzo su svi članovi proglašeni mrtvim.

Nekoliko dana nakon toga je na društvenim mrežama objavljen audio zapis navodno poslednjih reči članova posade podmornice, koji je, kako je sada otkriveno, lažan.

Kako piše Njujork tajms, federalni tim istražitelja nije našao dokaze da je petoro putnika podmornice kobnog 18. juna 2023. bilo svesno predstojeće eksplozije, te da je istu komentarisalo, što se čulo u tom zapisu.

- Uveren sam da je to lažni transkript. Izmišljen je - rekao je kapetan Džejson Nojbauer, penzionisani pripadnik američke Obalske straže, koja je prošlog juna pokrenula istragu implozije.

Transkript koji je kružio internetom nakon nestanka Titana sugeriše da su putnici podmornice upozorili svoj matični brod na alarme koji su se aktivirali u plovilu nedugo pre implozije. Ipak, federalni istražitelji su dobili zapise o stvarnim komunikacijama između podmornice i matičnog broda Polarni princ, koji očigledno opovrgava tačnost viralnog transkripta, piše People.

- Neko je to uradio dovoljno dobro da deluje uverljivo - rekao je Nojbauer, dok se američka Obalska straža još se nije oglasila da na ovu temu da komentar.

Bivši podmorničar britanske mornarice, Dejvid Rasel, koji je pomogao u potrazi za nestalom podmornicom Kursk, 2000. godine, rekao je tada za Sky News, da implozija trupa znači da su putnici u podmornici umrli momentalno.

Podsetimo, nakon četiri dana potrage, locirani su delovi podmornice u okeanu, a ubrzo su svi putnici Titana – izvršni direktor OceanGate, Stokton Raš, milijarder Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, milijarder Hemiš Harding i stručnjak za Titanik, Pol Anri Nargolet, proglašeni mrtvim.

Ostaci podmornice izneti su na površinu 28. juna 2023.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading