ODLAZAK JEDNOG OD NAJVEĆIH! Džejms Lovson preminuo u 95. godini

Autor:

Svet

11.06.2024

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napustio nas je istaknuti vođa u borbi za građanska prava.

ODLAZAK JEDNOG OD NAJVEĆIH! Džejms Lovson preminuo u 95. godini

Foto: youtube.com/KCAL News

U 95. godini, preminuo je Džejms Lovson, istaknuti vođa u borbi za građanska prava. Ovo označava kraj jedne ere za pokret građanskih prava. Lovsonova zastupanja za nenasilne proteste imala su dubok uticaj na Martina Lutera Kinga mlađeg i odigrala ključnu ulogu u oblikovanju pokreta za okončanje diskriminacije u Sjedinjenim Državama tokom 1960-ih.

Kao mladi metodistički sveštenik, Lovsonovo putovanje u Indiju 1952. godine pokazalo se kao transformaciono iskustvo, gde se našao pod uticajem rada Mahatme Gandija, vodećeg antikolonijalnog aktiviste koji se zalagao za mirni otpor protiv britanske vladavine u Indiji. Crpeći inspiraciju iz Gandijeve filozofije, Lovson je postao vodeći zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za pokret za građanska prava u Sjedinjenim Državama.

Tokom svog života, Lovson je pokazao nepokolebljivu posvećenost svojim principima, vodeći nenasilne proteste u podršci rasnoj integraciji još od svojih studentskih dana. Njegova istrajna posvećenost ovoj borbi dovela je do njegovog izbacivanja sa Univerziteta Vanderbilt. U 1960-im godinama, aktivno je učestvovao u nizu protesta protiv segregacije, uključujući čuvene vožnje autobusima kroz američki jug, gde su crni i beli aktivisti stajali zajedno protiv rasne diskriminacije.

Prisustvo Kinga u Memfisu, na poziv Lovsona, pre njegovog tragičnog ubistva 1968. godine, govori o dubokom uticaju koji je Lovson imao unutar pokreta za građanska prava. Napore vođa poput Lovsona krunisano je usvajanjem Građanskog zakona o pravima 1964. godine, koji je zabranio diskriminaciju na osnovu rase, boje kože, vere, pola ili nacionalnog porekla.

Rođen 1928. godine, Lovson je nastavio svoje obrazovanje na koledžu Boldvin-Voles u Ohaju, a kasnije na Univerzitetu Boston. Njegovo nepokolebljivo stajanje za svoja uverenja dovelo je do 13-mesečnog zatvora zbog odbijanja da se pridruži vojsci Sjedinjenih Država. Nakon toga, služio je kao pastor u metodističkoj crkvi Holman u Los Anđelesu od 1974. do 1999. godine. Značajan doprinos Lovsona bio je priznat kada je bio među sedam vođa pokreta za građanska prava koje je magazin Tajm prepoznao prilikom inauguracije prvog afroameričkog predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Baraka Obame.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading