PADA I VLADA BELGIJE POSLE IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT! Aleksandar de Kro u suzama: "Od sutra sam premijer u ostavci"! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.06.2024

23:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik stranke Tom Ongena takođe je najavio ostavku.

PADA I VLADA BELGIJE POSLE IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT! Aleksandar de Kro u suzama: "Od sutra sam premijer u ostavci"! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X/Mario Nawfa

Belgijski premijer Aleksandar de Kro najavio je večeras da će od sutra biti predsednik vlade u ostavci, pošto je njegova partija desnog centra zabeležila pad na evropskim izborima.

 

 

- Za nas je posebno teško veče, izgubili smo. Od sutra ću biti premijer u ostavci - rekao je svojim pristalicama De Kro u suzama, pošto je prema izlaznim anketama njegova stranka zabeležila rezultat od 5,7 odsto, odnosno pad od 2,9 odsto u odnosu na izbore 2019. godine.

Predsednik stranke Tom Ongena takođe je najavio ostavku.

De Kro će ostati na funkciji privremenog premijera do formiranja nove vlade.

Signal birača je jasan, rekao je De Kro i istakao da je zemlji potrebna nova vlada brzo, sa punim ovlašćenjima.

Podsećamo, francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je večeras da raspušta vladu te zemlje i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

'- Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamena. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja - rekao je Makron u video obraćanju nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, na kojima je njegova stranka ''Preporod'' pretrpela poraz od krajnje desne stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament ''naučena glavna lekcija'', odnosno da ''partije koje brane Evropu'' nisu ostvarile dobre rezultate.

- Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete - rekao je francuski predsednik.

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je odluku Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore.

Podsetimo, u Beogradu je večeras počela "Evropska izborna noć 2024" u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i portala European Western Balkans, a njoj se pridružio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sve najnovije informacije o izborima za Evropski parlament možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading