VELIKA BRITANIJA NA KORAK DA 4. JULA PREKINE 14 GODINA DUGU VLADAVINU TORIJEVACA! NAJDŽEL BARAŽ NAPRAVIO BREGZIT, SAD RUŠI SUNAKA!

Autor:

Svet

09.06.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek koji je poljuljao celu EU sad je učinio da premijer ima samo jedan odsto šanse da se zadrži u fotelji.

VELIKA BRITANIJA NA KORAK DA 4. JULA PREKINE 14 GODINA DUGU VLADAVINU TORIJEVACA! NAJDŽEL BARAŽ NAPRAVIO BREGZIT, SAD RUŠI SUNAKA!

Foto: foto tanjug ap02 AP Gareth Fuller, foto tanjug ap01 AP Jonathan Brady, AP Stefan Rousseau

Najdžel Faraž, vođa Bregzita, koji je Veliku Britaniju na referendumu izveo iz EU, vratio se iz političke penzije da dotuče premijera Rišija Sunaka i njegove torijevce na parlamentarnim izborima 4. jula.

Faražov zadatak nije da zameni oslabljenog Sunaka na mestu premijera. Ta uloga je poverena vođi laburista Kiru Starmeru, a Faraž se vratio na čelo reformista konzervativne stranke, za koju se očekuje da torijevcima uzme značajan procenat njihovog biračkog tela. Osim toga, on se obavezao da će voditi Reformističku stranku narednih pet godina.

MILKŠEJK U GLAVU

Torijevci i njihovi istomišljenici Faražu nikad nisu oprostili Bregzit, iako je baš njihov premijer, a sadašnji ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je 2016. raspisao referendum u iluziji da će pobediti pobornike nezavisnosti.

Jedini pokazao saosećanje prema Srbiji

Faraž je jedan od retkih britanskih političara koji je pokazao empatiju prema Srbiji. On je 2018, na 100-godišnjicu kraja Prvog svetskog rata na televiziji govorio da je upravo Srbija podnela najveću žrtvu za pobedu Antante nad Centralnim silama.

- Malo ko to danas zna u Velikoj Britaniji. Srbija je strašno propatila i niko ne može po tome da se meri s njom - rekao je Faraž, koji je, tom prilikom, pokazao da gotovo u procenat zna gubitke Srbije u tom ratu.

Tako je prošle nedelje 25-godišnja devojka bacila milkšejk na Faraža dok se obraćao biračima ispred Mekdonaldsa.

Povratak Faraža u trku već se odrazio na rejting Sunakovih torijevaca, čije su se šanse dodatno smanjile poslednje nedelje. Poslednji rezultati ankete koju je sproveo IouGov pokazuju da samo čudo može da spase Sunaka u premijerskoj fotelji. Još je gore što se predviđa ne samo pad s vlasti, nego katastrofalan poraz torijevaca.

Ne pomaže ni Boris Džonson

Torijevci su na vlasti u Velikoj Britaniji neprekidno 14 godina. Za to vreme mesto premijera morali su da napuste Dejvid Kameron, posle Bregzita, Tereza Mej, Boris Džonson i Liz Tras, koja se na toj funkciji zadržala samo dva meseca.

Najsnažnija politička figura među njima bio je Boris Džonson. Sunak to pokušava da iskoristi u kampanji tako što se stalno o nečemu savetuje s Džonsonom.

Međutim, Faraž je i tu adut opozicije jer niko kao on ne ume da kritikuje Džonsona. Upravo je Faraž bio najaktivniji u parlamentu kad je napadao Džonsona zbog pogrešnih mera tokom pandemije koronavirusa i činjenice da je organizovao zabave u rezidenciju u vreme kad je naredio Britancima da sede kod kuće i ne izlaze na ulicu, što je dovelo do pada vlade.

Magazin Ekonomist objavio je prognozu 22. maja. Laburistička partija ima 90 odsto šansi da osvoji većinu u parlamentu na izborima. A šanse torijevaca su jedan odsto.
Za Britance je vest o brzom raspuštanju parlamenta i prevremenim izborima bila iznenađenje. Prema zakonu, premijer nije morao da ih raspiše do 28. januara 2025.

Međutim, Riši Sunak je očigledno odlučio da ne čeka dok mu rejting padne još dublje. Ipak, Sunak je zakasnio da od kralja Čarlsa zatraži raspuštanje parlamenta jer lidera laburista Kira Starmera svi vide kao narednog premijera.


Oboren negativan rekord Džejmsa Kalahana iz 1978.

Rad Rišija Sunaka na mestu premijera odobrava tek 16 odsto Britanaca, saopštio je Ipsos. Time je on oborio rekord premijera Džejmsa Kalahana iz 1978, kad je britanska ekonomija bila u kolapsu posle naftne krize, inflacije i sukoba sa sindikatima.

Prema tom istraživanju, 75 odsto Britanaca nezadovoljno je Sunakovim učinkom na mestu premijera. Tako je njegov ukupni rejting, koji predstavlja razliku između pozitivne i negativne ocene, bio minus 59 poena, čime je Sunak sustigao još jedan rekord, premijera Džona Mejdžora iz 1994.

Pritom je cela Sunakova vlada, takođe, postala negativan rekorder u britanskoj političkoj istoriji jer je samo 10 odsto ispitanika izrazilo zadovoljstvo njenim radom.

Razloga za Sunakovu nepopularnost ima mnogo, ali glavni leži u ogromnim socijalnim razlikama u britanskom društvu. Torijevci su predstavnici krupnog kapitala i njihovo uporište je u Domu lordova, gde još glavnu reč vodi aristokratija, koja je još pre nekoliko vekova uzela na sebe i ulogu buržoazije.

PREVIŠE BOGAT

Sunak, poreklom iz indijskog Pendžaba, po rođenju je veoma bogat. Osim toga, u braku je s Akšatom Murti, ćerkom indijskog milijardera. Sunak i Akšata s imovinom od 730 miliona funti su na 222. mestu po bogatstvu u Velikoj Britaniji. Kir Starmer to ume da iskoristi, pa je Sunaku na sučeljavanju u lice bacio da je previše bogat da bi razumeo šta rast troškova života znači za obične ljude.

Oteran jer je rekao istinu o Kosovu

Starmer je na čelo laburista došao tako što je svrgao znatno umerenijeg Džeremija Korbina. Nakon toga, Korbin se deklarisao kao socijalista i nastavio kao poslanik u britanskom parlamentu, tako što više nije krio svoje socijalističke poglede na politiku.

Pritom je Korbin javno govorio da su 1999. pravi zločinci na Kosovu bili NATO i teroristička OVK.

Britansko društvo se menja u značajnoj meri i zbog velikog broja integrisanih migranata kojima tradicionalne podele uloga ništa ne znače. Svi oni zahtevaju reforme, baš kao i Faraž, koji se protivi sve većem broju migranata oličenih upravo u Sunaku, što mu smanjuje šanse kod konzervativnih birača. Ipak, torijevci znaju uspešno da manipulišu biračkim telom i ne treba ih otpisivati sve dok se ne prebroji i poslednji glas.

KIR STARMER PRAVDAO HRVATSKI ZLOČIN U "OLUJI"

Bez obzira na to da li će se Sunak održati na mestu premijera i da li će vladu formirati torijevci ili laburisti, britanska spoljna politika ostaće ista, naročito prema Rusiji i Srbiji. Naš narod nema razloga da se raduje ako Kir Starmer postane premijer, pošto je on 2014. bio član hrvatskog pravnog tima u tužbi protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde.

Starmer je bio zadužen da sudijama u Hagu predstavi događaje u Vukovaru 1991, kad je naročito nadahnuto govorio o "velikosrpskoj agresiji". Starmer je tad pravnički umešno iskoristio ulogu Željka Ražnatovića Arkana.

- Bez saradnje s JNA, paravojne grupe, uključujući i Arkanovu, ne bi mogle izvoditi napade na grad - rekao je Starmer kad je objašnjavao sudijama da je rukovodstvo Srbije imalo motiv da etnički očisti i prisvoji teritoriju.

Istovremeno, Starmer se iskazao i kad je branio Hrvatsku od protivtužbe za genocid nad Krajišnicima 1995.

Bonus video

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading