NOVI SOJ PTIČJEG GRIPA STIGAO DO LJUDI, JEDAN ČOVEK PREMINUO! Dramatično upozorenje SZO! OVO SU SIMPTOMI!

Autor:

Svet

05.06.2024

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je počelo 17. aprila kada je pacijent, koji je već imao druge zdravstvene probleme, dobio groznicu, kratak dah, dijareju, mučninu i opštu slabost. Nakon što je 24. aprila zatražio medicinsku pomoć, istog dana je hospitalizovan, ali nažalost, preminuo je usled komplikacija njegovog stanja.

NOVI SOJ PTIČJEG GRIPA STIGAO DO LJUDI, JEDAN ČOVEK PREMINUO! Dramatično upozorenje SZO! OVO SU SIMPTOMI!

Foto: Tanjug/AP

Muškarac (59) iz Meksika preminuo je nakon što je otkriveno da je pozitivan na soj ptičjeg gripa H5N2, koji do sada nije zabeležen kod ljudi. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je novi soj ptičjeg gripa prvi put dospeo do ljudi. Zvaničnici su potvrdili da je 59-godišnji muškarac u Meksiku umro nakon što je bio pozitivan na soj ptičjeg gripa H5N2, koji ranije nije zabeležen kod ljudi. Poznato je da pojedinac nije imao istoriju izlaganja živini ili drugim životinjama, što dodatno zbunjuje zdravstvene vlasti.

Zdravstvene vlasti u Meksiku potvrdile su prvi slučaj soja ptičjeg gripa H5N2 kod muškarca (59) 23. maja, nakon čega je bio hospitalizovan u Meksiko Sitiju. Prema navodima, sve je počelo 17. aprila kada je pacijent, koji je već imao druge zdravstvene probleme, dobio groznicu, kratak dah, dijareju, mučninu i opštu slabost. Nakon što je 24. aprila zatražio medicinsku pomoć, istog dana je hospitalizovan, ali nažalost, preminuo je usled komplikacija njegovog stanja.

Prema saopštenju SZO, virus ptičjeg gripa se širi među više životinjskih vrsta u nekoliko zemalja od 2020. Ipak, SZO veruje da je rizik po opštu populaciju nizak. Važno je napomenuti da je ovo prvi laboratorijski potvrđen slučaj infekcije kod ljudi virusom gripa A(H5N2) koji je prijavljen na globalnom nivou i prva infekcija ptičjim virusom H5 kod osobe u Meksiku.

Pored slučaja H5N2, soj H5N1 otkriven je u američkim mlečnim stadima u martu i od tada je kod najmanje tri osobe, svi radnici na farmama sa zaraženim kravama, dijagnostikovan ptičji grip, iako su se bolesti smatrale blagim.

Novi slučaj ptičjeg gripa kod muškarca u Meksiku predstavlja značajan izazov za zdravstvene vlasti i istraživače širom sveta, te će biti neophodno sprovesti dalja istraživanja kako bi se razumela priroda ovog virusa i sprečilo dalje širenje među ljudima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading