VANREDNA SITUACIJA U NEMAČKOJ! TOTALNI POTOP! Ima mrtvih, auto-put pod vodom, voz iskočio iz šina! APOKALIPTIČNE SCENE (VIDEO)

Autor:

Svet

02.06.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će najgori talas proći tek početkom nedelje

VANREDNA SITUACIJA U NEMAČKOJ! TOTALNI POTOP! Ima mrtvih, auto-put pod vodom, voz iskočio iz šina! APOKALIPTIČNE SCENE (VIDEO)

Foto: Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Nemačka meteorološka služba ponovo upozorava na jaku kišu u Baden-Virtembergu i na severu Bavarske, gde je poginuo vatrogasac, a prekinut je i železnički saobraćaj na jugu zemlje.

Situacija sa poplavama na jugu Nemačke ostaje napeta. Nemačka meteorološka služba (DVD) ponovo je upozorila na jake grmljavine i jaku kišu. Nevreme se može očekivati od nedelje u podne sve do ponedeljka.

Ulice i podrumi bi mogli ponovo da budu poplavljeni. Moguća je šteta od udara groma, navodi DVD. Najgore nevreme se očekuje u već teško pogođenom severnom Baden-Virtembergu i severnoj Bavarskoj.

Od podneva u nedelju pa nadalje preti ekstremna količina kiše do 70 litara po kvadratnom metru, tokom nekoliko sati. Nevreme će se postepeno širiti ka jugu do ivice Alpa.

Istočna Tiringija, Saksonija i delovi Saksonije-Anhalta takođe će od popodneva biti zahvaćeni olujama.

Prema DVD, početkom nove sedmice grmljavina se očekuje samo još južno od Dunava. Međutim, to bi ipak moglo biti teško nevreme, rečeno je.

Poginuo vatrogasac u Bavarskoj

U južnoj Nemačkoj je sada na dužnosti više od 1.800 ljudi savezne agencija za tehničku pomoć (THV). Paralelno sa THV dežuraju vatrogasci i drugi radnici hitne pomoći.

Jedan vatrogasac (42) je poginuo tokom operacije spasavanja jedne porodice u Pfafenhofenu u Bavarskoj.

Portparol okružne kancelarije rekao je da se gumeni čamac prevrnuo tokom operacije sinoć oko 23:30 i da je nesrećni čovek pronađen u nedelju ujutro.

U čamcu je bio sa trojicom kolega koji su spašeni. Jedan od njih je prvobitno zbrinut u bolnici, druga dvojica su odmah puštena kući.

Poplave nanose štetu ne samo u južnoj Nemačkoj, već i u Hesenu. Na A7 je došlo do udesa nakon što je autoput poplavio obližnji potok. Voda je na nekim mestima bila visoka 80 centimetara. U Alsfeldu je bilo nekoliko odrona blata, a i podrumi su se punili vodom.

Prekinut železnički saobraćaj na jugu

Nemačka železnica je zaustavila međugradski saobraćaj između Štutgarta i Augsburga nakon oštećenja usled oluje. Bilo je prekida i na drugim vezama iz Minhena, Karlsruea i Štutgarta.

U subotu uveče, nakon odrona, dva vagona brzog voza ICE sa 185 putnika iskočila su iz šina u Švebiš Gmindu, u Baden-Virtembergu. Prema rečima portparola železnice, putnici su nepovređeni i tokom noći su evakuisani iz voza.

Poplave se pomeraju nizvodno

Kiša je na jugu popustila u nedelju ujutro, a na nekim mestima već se beleži pad vodostaja. Ovo se posebno odnosi na gornje tokove najteže pogođenih vodenih površina, gde su dostignuti rekordi vodostaja.

Međutim, poplave se sada pomeraju nizvodno – od Švapske ka Donjoj Bavarskoj i Gornjoj Falačkoj. Između ostalih mesta, mogli bi biti pogođeni Nojburg, Kelhajm, Regenzburg, Štraubing.

 

Očekuje da će najgori talas proći tek početkom nedelje, posebno nizvodno u blizini Milrieda u okrugu Šrobenhauzen i posebno Manhing i Gajzenfeld u okrugu u Pfafenhofen u Gornjoj Bavarskoj. Nivoi vode su takođe porasli u slivnom području reke Izar u Gornjoj Bavarskoj.

 

Tokom nevremena proteklih dana ponegde je u roku od 24 sata palo više kiše nego za mesec dana.

 

U Kislegu u Baden-Virtembergu u petak je u jednom danu palo 130 litara po kvadratnom metru, inače pada 118 litara mesečno. U Bad Verihofenu u Bavarskoj, palo 129 litara u roku od 24 sata, dok je prosek 101 litar mesečno.

(Republika/DW)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading