RUSIJA SE SPREMA ZA NUKLEARNE UDARE! Doneta važna odluka, primeniće se širom zemlje!

Autor:

Svet

31.05.2024

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi se da su postojeće strukture civilne odbrane nedovoljne za smeštaj celokupnog stanovništva

RUSIJA SE SPREMA ZA NUKLEARNE UDARE! Doneta važna odluka, primeniće se širom zemlje!

Foto: AP/Mikhail Metzel

Rusija planira izgradnju modularnih skloništa koja će pružiti zaštitu stanovništvu od dejstva svih vrsta savremenog naoružanja, uključujući i nuklearno oružje.

Ovi objekti će biti konstruisani korišćenjem potpuno montažnih konstrukcija i materijala, što uključuje blok-modularni tip.

U dokumentu se navodi da su postojeće strukture civilne odbrane nedovoljne za smeštaj celokupnog stanovništva, a tehnički je nemoguće prilagoditi mnoge ukopane prostorije i podzemne objekte za ove namene.

Modularno sklonište "KUB-M"

Naučnici iz Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu odbranu i vanredne situacije razvili su mobilno modularno sklonište "KUB-M" koje pruža zaštitu ljudima ne samo od svetlosnog zračenja nuklearne eksplozije, već i od radioaktivne kontaminacije područja.

Ovaj sistem obuhvata dva modula - natkrivene sobe za 54 osobe i tehnički blok, a može se transportovati drumskim ili železničkim putem na novu lokaciju radi izgradnje i priključiti na postojeće komunalne mreže.

Proizvodnja, transport i montaža "KUB-M" su više od dva puta jeftiniji od izgradnje stacionarne zaštitne konstrukcije, a rok njene izrade i montaže ne prelazi tri meseca.

Finansijska efikasnost i karakteristike

Proizvodnja, transport i montaža "KUB-M" obezbeđuju značajno smanjenje finansijskih troškova izgradnje i rada stacionarnih zaštitnih struktura za civilnu odbranu, navodi ruska agencija.

Ovaj pristup takođe omogućava bržu izgradnju i montažu, pružajući efikasnu zaštitu stanovništvu u slučaju potencijalne pretnje.

Ove inicijative pokazuju posvećenost Rusije unapređenju sistema civilne odbrane i vanrednih situacija, pružajući inovativna rešenja za zaštitu stanovništva od različitih vrsta opasnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading