PONOVO ERUPTIRAO VULKAN: Pepeo izbacivao u visini od čak ŠEST KILOMETARA (VIDEO)

Autor:

Svet

27.05.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izdato je najviše upozorenje, sa ovim intenzitetom izbacivanja pepela nema šale

PONOVO ERUPTIRAO VULKAN: Pepeo izbacivao u visini od čak ŠEST KILOMETARA (VIDEO)

Foto: youtube.com/sky news australia

Vulkan Ibu na ostrvu Halmaher u Indoneziji eruptirao je danas izbacujući pepeo na visinu od šest kilometara, saopštila je indonežanska agencija za vulkane.

Stub pepela se kreće prema zapadu, a izdato je najviše upozorenje za vazduhoplovne vlasti, kao i preporuka da se stanovništvo u krugu od sedam kilometara od vulkana evakuiše.

Vulkanska aktivnost u Indoneziji je česta jer se ona nalazi duž tzv. "Pacifičkog vatrenog prstena", oblasti gde se sudara više tektonskih ploča.

Broj poginulih u poplavama i klizištima u indonežanskoj provinciji Zapadna Sumatra danas je porastao na 62, saopštili su zvaničnici.

Spasilačke ekipe pretražuju područja u blizini reka u potrazi za 25 ljudi koji se i dalje vode kao nestali, preneo je Rojters.

Kiše su počele u subotu stvarajući bujice, klizišta i tokove hladne lave, koja je mešavina vulkanskog pepela, kamenja i tečnog blata, naveo je šef spasilačkog tima u Zapadnoj Sumatri Abdul Malik.

"Jake kiše ponele su materijale kao što su pepeo i veliko kamenje sa vulkana Marapi. Tok hladne lave i bujice su nam uvek bili pretnje u poslednje vreme. Ali problem je što se uvek dešava kasno uveče, pre svitanja", rekao je Malik.

On je istakao da je oko 400 spasilaca, policajaca i vojnika na terenu, u potrazi za nestalim ljudima, uz pomoć više bagera i dronova, a da je akcija spasavanja otežana na oštećenim putevima.

Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama saopštila je da je oštećeno 249 kuća, 225 hektara zemlje, uključujući pirinčana polja, 19 mostova i većina glavnih puteva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading