DA LI NAM ZAISTA PRETI NOVA EPIDEMIJA? Evropa i SAD uveliko pripremaju vakcine, talas zaraze je već krenuo

Autor:

Svet

27.05.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabeležene su i infekcije kod velikog broja sisara

DA LI NAM ZAISTA PRETI NOVA EPIDEMIJA? Evropa i SAD uveliko pripremaju vakcine, talas zaraze je već krenuo

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države i Evropa počeli su da proizvode ili nabavljaju vakcine za ptičiji grip H5N1, koje bi mogle da zaštite poljoprivrednike, veterinare i laboratorijske radnike.

Zvaničnici SAD najavili su prošle nedelje da spremaju 4,8 miliona vakcina kompanije "CSL Sequirus", dok su evropski zvaničnici naveli da pregovaraju sa tom kompanijom o kupovini vakcina, prenosi Rojters.

Slične pripreme su najavile i Kanada i Velika Britanija, a zbog širenja novog soja pričijeg gripa koji se pojavio krajem 2020. godine i izazvao smrt velikog broja divljih ptica i živine.

Zabeležene su i infekcije kod velikog broja sisara.

Radniku na farmi u saveznoj državi Mičigen dijagnostikovan je ptičiji grip, objavili su danas državni zdravstveni zvaničnici u saopštenju.

Ovo je drugi slučaj kod čoveka povezan sa trenutnom epidemijom ptičjeg gripa koja se pojavila kod muznih krava u SAD.

Pacijent, koji je bio u kontaktu sa kravama za koje se pretpostavlja da su zaražene, imao je blage simptome infekcije oka i oporavio se, navodi se u saopštenju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). '

Rizik za javnost je i dalje nizak", rekli su zdravstveni zvaničnici Mičigena, prenosi CBS njuz.

Kako je naveo CDC, bris nosa osobe je bio negativan na virus, ali bris oka bio je pozitivan, "što ukazuje na infekciju oka".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading