ODSEKLI MU GLAVU NA ROĐENDAN 1996. GODINE: Hrabri vojnik odbio da skine krst i odrekne se svoje pravoslavne vere!

Autor: Maja Bogavac

Svet

25.05.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Skini krst! Alahom se zaklinjemo da ćeš ostati živ", govorili su mu teroristi.

ODSEKLI MU GLAVU NA ROĐENDAN 1996. GODINE: Hrabri vojnik odbio da skine krst i odrekne se svoje pravoslavne vere!

Foto: Wikimedia/User:Linguiste, Shutterstock

Jevgenij Rodionov je bio mladi ruski vojnik koji je stupio na vojnu službu u granične jedinice 1995. godine, suočavajući se sa jednim od najkrvavijih sukoba u novijoj ruskoj istoriji - Prvim čečenskim ratom.

U februaru 1996. godine, sudbina mladog Rodionova uzima tragičan obrt. Njegova patrola biva zarobljena od strane čečenskih terorista, a on tada ima samo 18 godina.

Maja 1996. godine, na njegov devetnaesti rođendan, Rodionov odbija da se odrekne svoje pravoslavne vere, uprkos ponudi terorista da pređe na islam kako bi sačuvao život. Odbija i da skine krst koji mu je poklonila baka.

Pre nego što su ga ubili, teroristi su ubili njegove drugove. Poslednji put mu nude izbor: "Skini krst! Alahom se zaklinjemo da ćeš ostati živ."

 

Očajna potraga majke: Suočavanje sa neizvesnošću

Njegova majka, Ljubov Rodionova, očajnički pokušava da pronađe sinovljeve posmrtne ostatke, suočavajući se sa teroristima koji traže novac za informaciju o mestu gde je sahranjen.

 

Konačna Identifikacija: Po krstu se prepoznaje hrabrost

Nakon više od dvadeset susreta sa teroristima, majka pristaje na "otkup" i identifikuje telo po krstu koji nije hteo da skine.

Posmrtni ostaci Jevgenija Rodionova pronađeni su i sahranjeni u Podmoskovlju, dok je posthumno odlikovan ordenom za hrabrost. Njegova priča i danas inspiriše, a njegova hrabrost i vernost ostaju duboko ukorenjene u kolektivnoj svesti ruske i srpske kulture.

Jevgenij Rodionov ostaje simbol hrabrosti i vernosti, podsećajući nas na važnost suočavanja sa izazovima sa integritetom i hrabrošću, čak i u najmračnijim trenucima sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading