BRITANCI HOĆE DA RASTURE RUSIJU KAO JUGOSLAVIJU: Evo zašto je London ujedinio zapadni svet protiv Putina

Autor:

Svet

06.04.2018

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanija ima zločinački plan da rasturi Rusku Federaciju po uzoru na Jugoslaviju 1991. kako bi zaustavila razvoj te moćne države, tvrde analitičari osvrćući se na brutalno demonizovanje Moskve i šefa Kremlja Vladimira Putina u prethodnih mesec dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Oni upozoravaju da je prvi korak ka ostvarenju tok paklenog cilja već načinjen - London je Moskvu optužio za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33) na britanskom tlu 4. marta, nakon čega je besomučnom kampanjom u veoma kratkom roku veliki broj zemalja Zapada okrenut protiv svega ruskog.

85 federalnih subjekata ima Ruska Federacija 

Uigran scenario

Spoljnopolitički stručnjaci navode da je aktuelno etiketiranje Rusije kao najvećeg zla dobro uigran scenario mašinerije upotrebljene mnogo puta u različitim krajevima sveta, pa i na nekadašnjoj Jugoslaviji.

A cilj je uvek bio isti - oslabiti države koje bi na bilo koji način mogle da uzurpiraju težnje i interese Zapada, pre svega Britanije, a zatim i Amerike.

Analitičari: Mejova je slučajem "Skripalj" dobila tačnu sliku koja bi država stala na njenu stranu u budućim akcijama protiv Putina

- Žestokom kampanjom protiv neke države najpre se postiže destabilizacija na njenom unutrašnjem planu. Pokreću se opozicione sile protiv aktuelne vlasti, čiji je jedini zadatak da nadalje destabiliziju državu kako na unutarpolitičkom tako i na međunarodnom planu. Stvaranjem raskola u društvu raste i nezadovoljstvo, najpre manjina i onih koji se na bilo koji način osećaju ugroženim u državnoj zajednici. Tako je bilo u Jugoslaviji, a isto se planira i sa Ruskom Federacijom, sastavljenom od velikog broja država - upozoravaju ruski analitičari koji veruju da je premijerka Britanije Tereza Mej iskoristila slučaj "Skripalj" da bez ikakvih dokaza optuži Rusiju za upotrebu zabranjenog nervnog agensa novičok na britanskom tlu kako bi proverila trenutni odnos snaga u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bez dokaza optužila Putina: Tereza Mej

- Ona je želela da proveri na podršku kojih zemalja bi mogla da računa kada su u pitanju buduće antiruske aktivnosti. I pokazalo se da joj je mnogo toga išlo po planu. Osim što su je podržale zemlje poput Amerike, Kanade i Australije, na njenu stranu je stalo čak 19 članica Evropske unije iako bi Britanija i zvanično trebalo naredne godine da napusti taj savez. Sve te zemlje su prema režiji Britanaca sa svojih teritorija prethodnih dana proterale ruske diplomate, ukupno više od 150 njih, i pokazale da će i u narednom periodu raditi sve ono što je usmereno protiv Rusije - naglašavaju ruski stručnjaci za međunarodnu politiku.

Živadin Jovanović: Cilj svega ovoga je vojna ekspanzija Zapada na Istok, koja je počela još od Hladnog rata

Sličnog je stava i bivši diplomata Živadin Jovanović, koji smatra da je Britanija zaigrala opasnu igru jer je htela da impresionira saveznike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na meti: Vladimir Putin

- Cilj svega ovoga je vojna ekspanzija Zapada na Istok, koja je počela još od Hladnog rata. Amerikanci jednostavno gube pozicije u svetu i pokušavaju da naprave jak monolitni blok, koji će se suprotstaviti Rusima - istakao je Jovanović za Srpski telegraf.

Lazanski: Rusi nemaju motiv

Da u vezi sa slučajem "Skripalj" postoji manjak logike i višak nedoumica, potvrdio je za naš list i analitičar Miroslav Lazanski.

- Rusi nemaju nikakav motiv da truju bivšeg špijuna koji je, žargonski rečeno, odavno isceđen što se tiče informacija. Moguće je da su zapadne sile htele da uzdrmaju Rusiju pred predsedničke izbore ili predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu, a moguće je i da žele da Rusiju dodatno satanizuju kako bi NATO dobio povećanje budžeta - rekao je Lazanski i naglasio da Englezi nisu odgovorili ni na jedno pitanje koje je Putin postavio u vezi s trovanjem.

- Ono što je sigurno jeste da otopljavanja odnosa sila neće biti jer Zapad ne želi da sarađuje sa Rusijom, koja je jaka i ekonomski i vojno. Njima je odgovarala slaba Jeljcinova Rusija, ali Putinova Rusija, koja se svakim danom sve više razvija, nikome na zapadu nije u interesu - zaključio je Lazanski. 

Od savezništva do najljućeg neprijateljstva

18. vek

Veze Britanije i Rusije uspostavljaju se za vreme Petra Velikog, koji je uvideo značaj razvoja trgovine sa Zapadom, pa je u carsku prestonicu Sankt Peterburg doveo engleske trgovce. U narednom periodu odnosi dve sile beleže i uspone i padove - zajedno su vodile rat protiv Austrije od 1740. do 1748, ali postaju neprijatelji u sedmogodišnjem ratu od 1756. do 1763, mada se nikada nisu sukobile na bojnom polju.

19. vek
Tokom Napoleonovih ratova Rusi i Englezi su se prvo našli na suprotstavljenim stranama, da bi kasnije udružili snage protiv Bonaparte. Nakon njegovog poraza podelili su Evropu. Ubrzo im se odnosi pogoršavaju jer je Britaniji smetalo jačanje Rusije, a zabeležen je porast rusofobije i zbog mogućeg mešanja u kolonizaciju Indije. Mržnja prema Rusima kulminira tokom Krimskog rata, kada su Britanija i Francuska stale na stranu Otomanskog carstva protiv Rusije, koja je želela da izbaci Turke sa Krima.
20. vek
Rusija i Francuska potpisale su početkom 20. veka vojni savez kom se priključila i Engleska, ali potpisivanjem saveza samo s Francuskom. To partnerstvo je ipak 1907. preraslo u Trojnu antantu. Tokom Velikog rata tri države bile su saveznici protiv Nemaca, ali se s Oktobarskom revolucijom u Rusiji odnosi bitno komplikuju, te Britanija kao kapitalistička zemlja zamrzava odnose sa Sovjetima. Na istoj strani opet su se našle tokom Drugog svetskog rata, nakon kog Vinston Čerčil i Josip Staljin ravnopravno s američkim liderima Frenklinom Ruzveltom i Harijem Trumanom dele svet. Međutim, ubrzo dolazi do najvećeg raskola između Istoka i Zapada, koji Engleze i Ruse uvodi u Hladni rat.
21. vek
Nakon 2000. na čelo Rusije dolazi Vladimir Putin, koji Rusiju izvodi iz ekonomske krize i jača njenu spoljnopolitičku poziciju, pre svega oporavkom vojske i naoružanja, pa tako postaje trn u oku Zapadu. Sam London je pokretao nekoliko ozbiljnih optužbi na račun Moskve, svalivši na nju odgovornost za smrt ruskog disidenta Borisa Berezovskog, bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinjenka, ali i niz drugih Rusa koji su nakon napada na Putina i Kremlj otišli u egzil u Britaniju. Sve se to događalo bez dokaza, kao i optužbe da Rusija namerava invaziju na baltičke zemlje, da špijunira britanske vode slanjem svojih špijunskih brodova i slično...
Ovo su žarišne tačke u Rusiji koje bi Zapad da raspiri 

INGUŠETIJA

Najmanja ruska republika, a etnički muslimanski Inguši čine 77 odsto populacije, dok Čečena ima 20 odsto. To znači da Rusa ima veoma malo, tako da je islam gotovo jedina religija. Zbog velikih razlika u odnosu na rusko stanovništvo, uvek bi moglo da bude tačka pucanja.

SEVERNA OSETIJA - ALANIJA

Ruska republika na Severnom Kavkazu u kojoj većinu čine pravoslavni Oseti, kojih ima oko 63 odsto, dok je Rusa 23 odsto. Na tom prostoru se s vremena na vreme čuju glasovi o samostalnosti.

KABARDINO-BALKARIJA

Nalazi se severno od Kavkaza, a nastanjena je Kabardincima, narodom čerkeskog porekla, kojih ima 55 odsto. U njoj žive i Balkari, kojih ima 11 odsto. Islam je glavna religija, baš kao i u Karačevo-Čerkeziji, u kojoj su skoro 40 odsto žitelja Karacajci, gde Rusa ima 34 odsto, a Čerkeza 11 odsto.

BAŠKORTOSTAN ILI BAŠKIRIJA

Nalazi se na jugoistoku evropskog dela Rusije, a graniči se sa Tatarstanom. Muslimanski Baškiri zajedno sa srodnim Tatarima čine većinu u toj republici, dok Rusa ima svega 36 odsto.

JAKUTIJA ILI REPUBLIKA SAHA

Najveća je od svih ruskih federalnih jedinica, a nastanjena je mahom Jakutima, turkijskim narodom koji čini 50 odsto stanovništva. Kada bi se ta oblast otcepila, nasledila bi velika rudna i prirodna bogatstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading