RUSI NAPRAVILI HIBRIDNU VRSTU: Ukrstili psa i vuka, nastao VOLKOSOB

Autor: Informer, Republika

Svet

05.04.2018

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski graničari ukrstili su vuka i psa, i stvorili hibridnu rasu specijalno napravljenu za pomaganje pri čuvanju najveće granice na svetu. Volkosob, mešavina psa i vuka, može da dostigne veličinu i snagu pravog vuka, uz poslušno i prijateljsko ponašanje prema ljudima, karakteristično za pse.

RepublikaFoto: youtube.com/orskdog
Volkosob, mešavina psa i vuka

Dobijanje najbojih karakteristika obe vrste nije išlo tako lako, i bile su potrebne godine pre prvih uspešnih rezultata.

Više od 200 hibrida vukova koji su odgajani na Univerzitetu u Kelnu u Nemačkoj, bili su neuspešni pokušaji ukrštanja, jer su svi pokazivali tipične karakteristike vukova, i ekstreman strah i oprez pored ljudi.

Ipak, naučnici sa ruskog instituta Perm, konačno su napravili pomak 2000. godine. Ključnu ulogu imala je Naida, neobično društvena ženka kaspijskog vuka, koja se odlično slagala sa ljudima. Još čudnije, kada su joj ponudila da bira partnera, izabrala je psa umesto vuka, piše CNN.

U narednih 10 godina, Naida je odgajila 40 volkosoba (ruska reč za "vuk-pas"), koji su delili njene instinkte, dok su od očeva pasa povukli druželjubivost i poslušnost.

Oni su dalje korišćeni za razvoj vrste. Vrhunski utrenirani volkosobi vrednuju se od 2.000 do 3.000 dolara, ali ruska vojska ih ne prodaje, već ih isključivo koristi za domaće bezbednosne organizacije, pod strogim uslovima.

Prvi volkosobi su trenirani za različite zadatke, od pronalaženje eksploziva, otkrivanje krijumčara i praćenje, a sve zadatke su obavljali sa lakoćom. Prema rečima ruskih trenera, njihova najimpresivnija crta je da "vole da rade".

- Kada uđu u centar za obuku cvokoću zubima i nestrpljivu su da počnu vežbe - rekla je trener životinja Olga Galperina, piše "Oditicentral".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading