AUSTRIJA SE OPASNO BORI PROTIV MUSLIMANA: Zabranili hidžab u školama

Autor: Agencije, Republika

Svet

05.04.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova Vlada Austrije planira da zabrani devojčicama u osnovnim školama i vrtićima nošenje muslimanske marame - hidžaba, što će biti dodatak postojećoj zabrani nošenja burki, koje prekrivaju glavu i telo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vlada kancelara Sebastijana Kurca, koju čine njegova stranka desnog centra i nacionalistička Slobodarska partija Austrije (FPO), nada se da će do leta završiti predlog "zakona o zaštiti deteta", navela je agencija APA.

Vicekancelar i lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je da "ne žele paralelna društva". Za sada nije jasno koliko dece bi moglo da bude obuhvaćemo zabranom. 

Ministar prosvete Austrije Hajnc Fasman nazvao je novu meru "simboličnim činom" i dodao da je Austrija sekularna zemlja. I Kurcova Austrijska narodna partija (OVP) i Štraheova FPO, njen novi partner u vladi, govorili su o potrebi obračuna s radikalnim islamom.

Prethodna koaliciona Vlada koju su činili OVP i socijaldemokrate, zabranila je prošle godine nošenje burki u sudovima, školama i na drugim "javnim mestima", dok je policajcima, sudijama i tužiocima zabranila da nose i maramu na glavi - hidžab, što sadašnja vlada želi da proširi na devojčice. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading