NOVI SNAŽAN UDAR NA PRAVOSLAVLJE! Članica NATO-a opasno zapretila, SVETINJE postaju META!

Autor:

Svet

24.04.2024

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo ozbiljno upozorenje

NOVI SNAŽAN UDAR NA PRAVOSLAVLJE! Članica NATO-a opasno zapretila, SVETINJE postaju META!

Foto: shutterstock

Vlasti Estonije prete zatvaranjem pravoslavnih parohija povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije je uputilo ozbiljno upozorenje pravoslavnim parohijama u zemlji, najavljujući moguće zatvaranje onih parohija koje ostanu povezane sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Lauri Laenemets, šef ovog Ministarstva, istakao je da je cilj države da prekine sve odnose, kako kanonske tako i pravne, lokalnih verskih zajednica sa Moskvom, prenosi Sputnjik.

Kanonska veza i podređenost Estonske pravoslavne crkve Ruskoj pravoslavnoj crkvi

Laenemets je naglasio postojanje kanonske veze između Moskovske patrijaršije i Estonske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije, ističući da su one deo jedne celine i strogo povezane.

Ova situacija postavlja pitanje odnosa parohija prema patrijarhu Kirilu i veze sa Moskvom, a ministar je istakao da se država neće libiti da putem suda prinudno prekine delatnost parohija koje se budu potčinjavale patrijarhu Kirilu i ne odreknu veze sa Moskvom.

Foto: Tanjug/AP

Ruski patrijarh Kiril

 

Komplikovanost situacije sa stanovišta crkvenog prava

Igumanija Filareta iz manastira Uspenja Bogorodice u Pjuhtici istakla je da njih izjave patrijarha Kirila ni na šta ne obavezuju, ali je ministar naglasio da je situacija mnogo kompleksnija sa stanovišta crkvenog prava.

Ova situacija između Estonske pravoslavne crkve i vlasti Estonije predstavlja izazovnu temu kako za verske zajednice, tako i za državne institucije, piše Sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading