RUSIJA DONELA ODLUKU : Evo šta će biti sa raketnim sistemima S-500 (VIDEO)

Autor:

Svet

23.04.2024

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O raketnom sistemu S-500 se govori već nekoliko godina i predstavlja kombinaciju kako PVO sistema, tako i sistema za protivraketnu odbranu. Neki ga zovu i "ubicom satelita"

RUSIJA DONELA ODLUKU : Evo šta će biti sa raketnim sistemima S-500 (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Društvene mreže

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će prvi primerci protivvazdušnog raketnog sistema S-500 nove generacije biće isporučeni ruskoj vojsci u toku ove godine.

Kako je Šojgu naveo ruska vojska će ih dobiti u dve modifikacije: protivvazdušnim raketnim sistemima velikog dometa i protivraketnim odbrambenim sistemima, naglasio je ministar odbrane.

- Opremanje trupa naprednim naoružanjem ostaje jedan od prioriteta Vazdušno-kosmičkih snaga. Vojska će 2024. godine dobiti prve uzorke S-500 u dve verzije – protivvazdušne raketne sisteme velikog dometa i protivraketne odbrambene sisteme, kao i S-400, S-300V4, Buk-M3 i Tor- M2U sistemi. Isporuke raketno – topovskih sistema Pancir će se skoro udvostručiti 2024. godine. Danas je udeo savremenih u primeraka 82%, u naredne dve godine ovu cifru treba povećati na 85%".

Inače Rusija je PVO sistem S-500 testirala 27, februara 2024. godine.

"Prometej" može borbeno deluje protiv skoro svih raketa, kratkog , srednjeg i dugog dometa do interkontinentalnih balističkih. Uključujući i hipersonične rakete koje lete na relativno malim visinama pri velikim brzinama.

Šta je S-500 "Prometej" odnosno "Trijumfator -M"?

O raketnom sistemu S-500 se govori već nekoliko godina i predstavlja kombinaciju kako PVO sistema, tako i sistema za protivraketnu odbranu. Neki ga zovu i "ubicom satelita".

Sistem je soposban da uništi ne samo aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere, nego i balističke i krstareće rakete. U odnosu na S-400 koji uništava ciljeve koji se spuštaju, S-500 kako je do sad navedeno moži će da uništava ciljeve tokom penjanja i na srednjom delu trajektorije leta balističkih raketa.

To znači da ovaj sistem kako je navedeno može da uništi cilj na visini do 200 kilometara i na udaljenosti od 600 kilometara. Ovaj sistem je sposoban i da uništi antisatelitske sisteme i satelite koji se nalaze u nikom letu u orbiti zemlje.

Takođe navodi se i da je sistem sposobna da uništi do 10 balističkih nadzvučnih ciljeva koji lete sa brzinom od 7 metara u sekundi. Ruski stručnjaci tvrde da raketnom sistemu S-500 ne može pobeći ni stelt lovci 5. generacije F-22 i F-35.

Rusija za sada pojedinačno opituje pojedine sklopove i podsklopove ovog PVO i PRO raketnog sistema, koje zapadni mediji dođživljavaju kao veoma ozbiljnu pretnju NATO paktu.

Serijska isporuka ruskoj vojsci zakazana je za 2025. Kao je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije sistemom S-500 trebala bi biti opremljena 1. armija protivvazdušne i protivraketne odbrane koja pokriva rusku prestonicu Moskvu.

Pre nešto više od godinu dana Vladimir Dolbenkov generalni direktor konstruktorskog biroa za specijalnu opremu koncerna "Almaz-Antej" je rekao da su stručnjaci ovog koncerna napravili jedinstveni raketni sistem nove generacije "Triumfator -M" i da je sledeća faza testiranje ovog sistema kao celine.

Taktičko tehnički podaci o S-500

O sistemu S-500 za sad ima malo podataka i u pitanju su isključivo procene, a ne stvarni podaci proizvođača, pa se moraju zeti sa rezervom i kao spekulacija. Bez obzira na to podaci su impresivni.

Taktička jednica je raketni divizion, koju čini radar velikog dometa navodno OAR tipa 96L6-1 "Jenisej", za klasično presretanje ili u verziji za protivraketnu odbranu pod nazivom "Abakan" otporan na elektornska ometanja i sposobnost praćenja hiperzvučnih raketa, komandna stanica za upravljanje sistemom, koja im zadatak izbora ciljeva i u pitanju je centar za lanisranje raketa, zatim tu je 6-8 lansirno oruđa, kao i radar za navođenje raketa na cilj.

Otkrivanje ciljeva osmatračkim radarom do 800 km, balističkih raketa do 2.000 kilometara

Domet po daljini do 600 kilometara,

Po visini od 185-200 kilometara

Vreme reagovanja sistema 3 sekunde

Presretanje 10 ciljeva istovremeno

Rakete:

Ono što je dostupno od podataka o raketema jeste da ovaj sistem koristi kombinaciju onih na sistemima S-300 i S-400 , ali i sa sistema S-350, kao i upotrebu dva tipa raketa pre svega namenjeni za presretanja balističkih raketa tipa 77N6 i 77N61

SLO (Samohodno lansirno vozilo) nosi dva kontejnera sa raketama, piše TV Front.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading