SIN AMERIČKOG PILOTA KOGA SU SRBI SPASILI OTKRIO DETALJE: Moj otac mi je rekao da su ga Srbi kao crnca bolje tretirali nego njegovi Amerikanci u SAD! (FOTO)

Autor:

Svet

21.04.2024

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Herojsko spašavanje američkih avijatičara.

SIN AMERIČKOG PILOTA KOGA SU SRBI SPASILI OTKRIO DETALJE: Moj otac mi je rekao da su ga Srbi kao crnca bolje tretirali nego njegovi Amerikanci u SAD! (FOTO)

Foto: Fondacija Halijard Misija

Fondacija Halijard Misije, posvećena čuvanju sećanja na spašavanje američkih i savezničkih avijatičara iz okupirane Srbije tokom Drugog svetskog rata, organizovala je uspešnu promociju na vojnom aerodromu u mestu Mesa, u američkoj državi Arizona. Ovaj događaj je privukao veliki broj znatiželjnika iz redova srpske dijaspore, američkih aktivnih oficira i veterana, prenosi Serbian Times.

Spasavanje uz pomoć aviona C47

Promocija je uključivala predavanje predsednika Halijard Fondacije, pukovnika Džona Kapela, kao i let avionom C47, istim avionom kojim su izvršena spašavanja u leto 1944. godine. Posebna atrakcija događaja bilo je prisustvo potomaka spašenih pilota, među kojima su bili Robert i Pol Mur, kao i Kenet Voker, sin pilota Džejmsa Vokera, čije je spašavanje izvedeno zahvaljujući naporima srpskog naroda i pripadnika Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića.

Novootkrivene činjenice o spašavanju pilota

Jedna od zanimljivih novootkrivenih činjenica jeste da je Kenet Voker saznao detalje o svom ocu koje do tada nije znao, zahvaljujući informacijama koje je Halijard fondacija prikupljala godinama. Vokerov otac, pilot aviona tipa P51, bio je deo jedinice koja je štitila američke i savezničke bombardere u misijama bombardovanja naftnih rafinerija u rumunskom gradu Ploeštiju, ključnom izvoru goriva za nacističku ratnu mašineriju.

-Otac nije puno pričao o njegovom učešću u ratu, ali mi je nekoliko puta rekao da su ga Srbi bolje tretirali za vreme rata nego njegovi sunarodnici kada se vratio u SAD. O detaljima same misije sam više saznao od njegovog kolege koje je takodje bio Tuskegee pilot. Danas sam saznao da je moj otac u to vreme boravio u kuci dede ministarke kulture Srbije, Maje Gojković. Takođe sam saznao da je moj otac dao svoje čizme srpskom dečaku koji mu je pomagao i da je taj čovek još živ i u kontaktu sa Halyard Mission Foundation, i planiram da ga posetim.

Emotivni susret potomaka spašenih pilota


Na ovom događaju, Kenet Voker je prvi put saznao detalje o boravku svog oca u Srbiji i kasnijem spasavanju. Otkrio je da je njegov otac boravio u kući ministarke kulture Srbije, Maje Gojković, kao i da je svoje čizme dao srpskom dečaku koji mu je pomagao. Emotivni susret sa Kenetom Vokerom pružio je priliku za postavljanje nekoliko pitanja.

Tuskegee piloti i rasna segregacija

Kao sin člana čuvene pilotske jedinice Tuskegee, sastavljene isključivo od Afroamerikanaca, Kenet Voker je istakao ponos na svoje očeve kolege. Tuskegee piloti su bili posebno trenirani i često slani u najopasnije misije, suočavajući se sa rasnom segregacijom koja je tada vladala u američkoj vojsci.

-Tuskegee piloti su trenirani posebno, odvojeni od pilota belaca, jer je u američkoj vojsci tada vladala rasna segregacija. Veoma često su ih slali u najopasnije misije i bili su okosnica borbe u vazduhu protiv nacističkih pilota. To je razlog zbog kojeg sam ponosan na svog oca.

Kenet Voker je prvi put čuo za Fondaciju Halijard Misije kada ga je kontaktirao gospodin Ranko Ristić. Nakon prisustvovanja događaju u Mesi, Arizona, Voker je stekao dublje razumevanje o samoj misiji i upoznao se sa potomcima drugih pilota koji su takođe spašeni od strane Srba.

- Prvi put sam čuo za fondaciju kada me je gospodin Ranko Ristić kontaktirao. Tom prilikom me je pozvao da prisustvujem današnjem događaju u Mesi, Arizona, gde sam saznao mnogo detalja o samoj misiji I upoznao sa nekoliko sinova drugih pilota koje su Srbi spasili.

Utisci o Srbiji

Iako je svoje znanje o Srbiji sticao iz medija, Kenet Voker je istakao da su reči njegovog oca o srpskom narodu stvorile pozitivnu sliku o zemlji. Nakon susreta sa Srbima u Arizoni, Voker je izrazio želju da poseti Srbiju i upozna ljude koji su spasili njegovog oca. Takođe je izrazio oduševljenje srpskom rakijom koju je prvi put probao tokom događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading