SKANDAL NA SUĐENJU TRAMPU: Porotnici izjavili da ne mogu biti nepristrasni tokom postupka protiv bivšeg predsednika (VIDEO)

Autor:

Svet

16.04.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane.

SKANDAL NA SUĐENJU TRAMPU: Porotnici izjavili da ne mogu biti nepristrasni tokom postupka protiv bivšeg predsednika (VIDEO)

Foto: X/Trump War Room/Printscreen

Više desetina potencijalnih kandidata za članove porote u procesu protiv Donalda Trampa, zbog tajnih isplata novca porno zvezdi, Stormi Danijels, nije izabrano, jer su rekli da ne mogu nepristrasno da odluče da li je bivši predsednik SAD kriv ili nevin po krivičnoj optužbi.

Na početku istorijskog suđenja, prvog u kome učestvuje bivši predsednik SAD, sudija Huan Merčan, rekao je grupi od skoro 100 potencijalnih porotnika da moraju da ostave po strani sve pristrasnosti ili lične stavove o optuženom ili slučaju, uključujuci političku orijentaciju, prenosi Glas Amerike.

Njih najmanje 50 juče nije izabrano nakon što su rekli da ne mogu da budu nepristrasni u suđenju Trampu, republikanskom kandidatu za predsednika na izborima ove godine. Ostali nisu izabrani, jer su naveli druge razloge, a izbor porote nastavlja se danas.

To je i ujedno prvi od četiri procesa protiv Trampa.

Nakon prvog dana suđenja, bivši američki predsednik je ponovio da je suđenje "politički lov na veštice".

- Ako čitate sve pravne stručnjake, sve pravne naučnike, ne vidim ni jednog da je rekao, ovo je slučaj koji treba pokrenuti ili procesuirati. Nisam u Džordžiji, na Floridi ili Severnoj Karolini, da budem u kampanji kao što bi trebalo. Ovo je savršeno za radikalnu levicu demokrata. To je upravo ono što oni žele. Ovde se radi o mešanju u izbore. O tome je reč - rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Prethodno su njujorški tužioci rekli da traže od sudije da kazni bivšeg predsednika SAD za nepoštovanje suda, nakon što su izneli tvrdnju da Tramp vodi kampanju pritiska protiv svog bivšeg posrednika i verovatnog svedoka, Majkla Koena.

Tužilac, Džošua Stejnglas, je zatražio od sudije Huana Merčana da kazni Trampa sa 3.000 dolara zbog objava na društvenim mrežama o ključnim svedocima u slučaju isplate novca Danijels.

Prethodno su Trampovi pravni zastupnici pokušali da sklone sudiju Huana Merčana iz procesa, tvrdeći da rad njegove ćerke za političku konsultantsku firmu sa demokratskim klijentima predstavlja sukob interesa.

Tramp se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Tramp je taj novac u poslovnim knjigama prikazao kao troškove za advokata.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prva je optužnica za krivično delo protiv jednog američkog predsednika.

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem ovih dokuenata zapravo želeo da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane.

Optužnica je podignuta u martu 2023. a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart ove godine, ali je više puta odlagan, jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Čak i ako Tramp bude proglašen krivim, pa čak i ako ode u zatvor, to ga formalno ne onemogućava da učestvuje u trci za predsednika.

Protiv njega se vode još dva federalna krivična postupka - zbog nezakonitog rukovanja poverljivim dokumentima i pokušaja da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist, kao i krivični postupak u Džordžiji zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

Do sada nije počelo suđenje ni u jednom od ovih slučajeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading