DIPLOMATE OTPUTOVALE UZ POZNATI RATNI MARŠ: Proterani Rusi pevali o hrabrim Srpkinjama

Autor: E. S. T.

Svet

02.04.2018

07:47

Prva grupa od 46 ruskih diplomata koje su SAD proterale sa svoje teritorije kao odgovor na trovanje bivšeg sovjetskog špijuna Sergeja Skripalja, za koje ceo zapadni svet optužuje Kremlj, doputovali su juče na moskovski aerodrom "Vnukovo", a odlazeći iz ambasade u Vašingtonu gromoglasno su pevali čuveni marš "Oproštaj od Slovenki". Mediji pišu da će još dvoje ruskih diplomata napustiti konzulat u Njujorku zajedno sa još 12 službenika ruske misije u Ujedinjenim nacijama.

Tanjug/AP

I u američkom konzulatu u Sankt Peterburgu mogla se videti slična slika jer su diplomate SAD skinule zastavu te zemlje sa svojih prostorija i otišle u pravcu aerodroma kako bi specijalnim letom napustile Rusiju.

Britanska vlada: Vlada će uzeti u obzir i prava i želje Julije Skripalj prilikom dozvole da je ruska delegacija poseti

- Spremni smo da idemo - rekao je američki generalni konzul Tomas Liri, a ispred konzulata u Sankt Peterburgu radnici su unosili kofere i nameštaj u kamion koji je potom odvezao inventar iz prostorija na aerodrom.

Tanjug/AP

I dok traje razmena osoblja sa obe strane Atlantika, diplomatski rat se vodi nesmanjenim intenzitetom, pa je tako zvanična Moskva uputila 14 pitanja britanskoj vladi, a 10 pitanja Francuskoj, zahtevajući odgovore o trovanju špijuna Skripalja, koji je zajedno sa ćerkom Julijom Skripalj (33) otrovan u britanskom gradu Solsberi 4. marta i od tada se nalazi u kritičnom stanju. Među pitanjima koja je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova nalaze se i ona u vezi sa nervnim agensom novičok i ulozi Francuske u istrazi o trovanju bivšeg špijuna.

Tanjug/AP

Za to vreme vlada Velike Britanije intenzivno razmišlja o mogućnosti da dopusti ruskoj delegacija da poseti Juliju Skripalj, što bi u slučaju pozitivne odluke moglo da otopli odnose između dve države.

- Vlada će uzeti u obzir i prava i želje Julije Skripalj prilikom dozvole da je ruska delegacija poseti - navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Ključna pitanja koja je poslala Moskva

1. Da li je nervni agens novičok ikada proizvođen na teritoriji Britanije i da li ga trenutno ima u njihovoj zemlji?
2. Kako je zvanični London došao do zaključka da je novičok došao iz Rusije?
3. Zašto je odjednom i Francuska uključena u istragu o trovanju Skripaljevih?

Komentari (0)

Loading