KADIROV ŠOKIRAO SVET NOVIM ZAKONOM: u Čečeniji zabranjena popularna muzika i VALCER?!

Autor:

Svet

07.04.2024

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čečensko Ministarstvo kulture uvodi stroga pravila za muzička dela

KADIROV ŠOKIRAO SVET NOVIM ZAKONOM: u Čečeniji zabranjena popularna muzika i VALCER?!

Foto: Tanjug/AP


Ministarstvo kulture Čečenije je donelo odluku koja je izazvala dosta pažnje - sva muzička dela koja se izvode u ovoj ruskoj autonomnoj republici ubuduće moraju odgovarati tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti. Ova odluka, kako je saopštio ministar kulture Čečenije Musa Dadajev, rezultat je dogovora sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim.

Usklađenost sa čečenskim mentalitetom i muzičkim ritmom

Ministarstvo kulture ističe da je ova odluka deo šireg napora da se usklade čečenska dela sa čečenskim mentalitetom i muzičkim ritmom. "Muzička kultura Čečena bila je raznolika po tempu i metodologiji. Moramo da ljudima i budućnosti naše dece obezbedimo kulturno nasleđe Čečena", naglasio je Dadajev.

Zabrana određenih muzičkih žanrova i klasičnih dela

Ova odluka će imati dalekosežne posledice na muzičku scenu Čečenije. Čečeni će morati da se odreknu tehna, transa, sambe, rumbe, ali čak i valcera. Mnoga klasična dela, poput opere "Krcko Oraščić" ruskog kompozitora Petra Čajkovskog, takođe ne ispunjavaju navedene zahteve, što bi moglo dovesti do njihove zabrane.

Reakcije na odluku

Ova odluka izazvala je različite reakcije u javnosti, kako među muzičarima i umetnicima, tako i među građanima Čečenije. Mnogi se pitaju kako će ovo uticati na bogatu muzičku tradiciju Čečenije i da li će se izgubiti deo kulturnog nasleđa zbog ove odluke.

Konačna odluka Ministarstva kulture Čečenije pokazuje posvećenost očuvanju i promovisanju autentične čečenske kulture, ali će istovremeno postaviti nove izazove pred muzičare i umetnike koji deluju u ovoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Dragan

08.04.2024 20:01

Bravo! Zabraniti sva anglosaksonska i vatikanska sranja!