PUTIN NE SKIDA OSMEH S LICA: Evo koliko je Poljaka spremno da zemlja ratuje u Ukrajini

Autor:

Svet

28.03.2024

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljaci su jasno i glasno putem ankete pokazali šta misle o učešću ostatka Evrope u ratu

PUTIN NE SKIDA OSMEH S LICA: Evo koliko je Poljaka spremno da zemlja ratuje u Ukrajini

Foto: Shuterstock

Skoro tri četvrtine Poljaka (74,8 odsto) ne želi da se poljski ili NATO vojnici šalju u Ukrajinu, dok samo 10,2 odsto njih podržava ovo rešenje, pokazala je anketa Instituta za tržišna i društvena istraživanja (IBRiS), sprovedena na zahtev poljskog lista "Rečpospolita".

"Istraživanje IBRiS-a sprovedeno u ime 'Rzečpospolite' pokazuje da 74,8 odsto ispitanika ne želi da se poljski i NATO vojnici šalju u Ukrajinu.

Samo 10,2 odsto ispitanika podržava takvo rešenje, a 15 odsto nema mišljenje.

Iako Poljaci ne žele da šalju trupe u Ukrajinu, pristaju da počnu pregovore sa NATO-om i Ukrajinom o proširenju protivvazdušne odbrane na teritoriju blizu granice i omogućavanju obaranja ruskih projektila ili dronova koji lete ka Poljskoj", navodi se u istraživanju Ibrisa sprovedenom krajem februara, prenosi poljska agencija PAP.

Dodaje se da je čak 69,3 odsto ispitanika podržalo takvo rešenje, 17,6 odsto je protiv, a 13,1 odsto nema mišljenje.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

Šolc je rekao za "Markiše algemajne cajtung" da je uvek bilo inicijativa za posredovanje.

"Na primer, odmah po izbijanju rata Rusija i Ukrajina su direktno pregovarale jedna sa drugom. Pregovori su tada propali jer ih je Rusija koristila samo kao izgovor da istovremeno pomeri svoje trupe na istok za veliku ofanzivu", istakao je nemački kancelar.

Kako tvrdi, tada su na videlo izašli "masakri" u Buči i Irpinu - neverovatni zločini protiv ljudskih prava koje su ruske oružane snage počinile nad civilnim stanovništvom, čime su razgovori lišeni svake osnove.

"Nešto kasnije razgovaralo se o sporazumu o žitu, sa uspehom. Nažalost, Putin ga je u nekom trenutku ponovo otkazao", dodao je Šolc.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading